MUDr. Ivan David: Koloniální minulost a paměť indického slona

Západ se snaží v Indii získat spojence v soutěži s Čínou a Ruskem. Indie má s Čínou vleklé územní spory, ale nesoutěží s ní o dominanci. Západ se snaží získat zpět to, co ztratil a ztrácí, tedy kolonie a závislé státy s loutkovými režimy.

Ve světové soutěži totiž ztrácí iniciativu. Byl po staletí zvyklý hodně brát a málo dávat, přepadat slabší země, krást, rozdělovat a panovat, budovat koncentrační tábory, provádět genocidy a alespoň ničit to, co si není schopen udržet.

K tomuto Západu ovšem ČR nepatří. Patříme k němu kulturně, a soutěžili jsme o jeho poptávku, protože měl čím platit. K Západu se ale počítají i země stále ovládané Spojenými státy po jejich porážce v druhé světové válce (Německo, Japonsko), a s nimi celá Západní Evropa a některé země Východního Tichomoří, nebo náležející ke Commonwealthu (doslova „společné bohatství“ – jedni ho musí poskytovat, druzí ho získávají). Připomíná to výrok, který Karel Čapek vložil do úst továrníka: „Naše práce je společná, vy i já pracujeme pro můj podnik.“

Euractiv.cz se vyjadřuje s nadšením o diplomatických úspěších EU v Indii. EU doufá, že by se Indie mohla stát „jazýčkem na vahách v soupeření Ruska a Číny na jedné straně, a Západu na druhé“. Indie se samozřejmě nezříká příležitosti ke spolupráci všude, kde je to pro ni výhodné. Článek v Euractivu přiznává, že Indie „v kontextu rusko-ukrajinské války nezastává postoje, které by se Evropě dvakrát líbily“. To neplatí jen pro Indii. Článek konstatuje skutečnost, že „lídři z Bruselu nebo Washingtonu většinou marně přesvědčují své kolegy z asijských a jihoamerických nebo afrických zemí, aby se přidali na jejich stranu, a tím pádem i na stranu Kyjeva.“

Euractiv připomíná cestu Petra Fialy do Indie. Ale na něj je spolehnutí, že v každé zemi ohromí podobně jako v ČR.

EU ale není Evropa a britsko-americkou válku proti Rusku a Číně na území Ukrajiny nutně vnímá Indie, jako zakládající člen BRICS, po svém. Už totiž vůbec nezáleží na tom, co se „Evropě“ líbí. Podstatné je, že země Jihu dnes mají svoji vlastní inteligenci a svoji vlastní elitu, nikoliv jen tu vychovanou kolonizátory. Proto mají svoje vlastní zájmy a dovedou je samostatně uplatňovat. Přesto se od Indie čeká, že „pomůže zasypat příkopy mezi Severem a Jihem“. Západ (ne snad my) uvažuje stále stejně, aniž by postřehl, že už zdaleka není tak obáván.

Západ nechápe své reálné postavení. Globalistická „liberální“ většina v Evropském parlamentu žádá Radu a Komisi, aby tlačily na Indii. „Klade se velký důraz na otázku lidských práv“, konstatuje Euractiv. „V Indii dochází k represi vůči novinářům“ a „je omezována občanská společnost“, tedy ze Západu financované neziskovky.

Jenže po staletích loupení a vraždění Indů Brity to asi nepůsobí dost přesvědčivě. (1) Podobně to dopadá s prosazováním nápadů typu Green Deal v Indii. Tato země si nenechá brzdit svůj rozvoj nápady unijních Zelených tak jako EU. Buduje nové uhelné doly a elektrárny. Můžeme s tím nesouhlasit.

Pokud se bude Česká republika chovat jako Západ, a zůstávat jeho snaživým sluhou, k obratu ve vztazích mezi ČR a zeměmi Jihu nedojde.


Amer. novinář Ben Norton

(1) Akademická studie zjistila, že britský kolonialismus způsobil v Indii v letech 1880 až 1920 přibližně 165 miliónů úmrtí a ukradl ze země majetek v hodnotě desítek bilionů dolarů.

Globální kapitalistický systém je založen na evropských imperiálních genocidách, které inspirovaly Adolfa Hitlera a vedly k fašismu, píše americký novinář Ben Norton.

5 % obyvatel planety (USA) spotřebovává skoro 50 % světových energetických zdrojů. Vezmeme-li v potaz benzín, pak 30 % jeho spotřeby se odehrává jen v USA. To je děsivý nesoulad vůči ostatnímu světu. To samé se týká i odpadu. 40 % světového odpadu připadá jen na USA. (ZDROJ) To je ve srovnání s ostatním světem naprostá katastrofa.

Příspěvek byl publikován v rubrice ►DŮLEŽITÉ, Analytika, Dějiny a současnost, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *