Trump při setkání Orbánovi: Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí (video)

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických republikánů na prezidenta, nehodlá finančně podporovat Ukrajinu, a je přesvědčen, že tak ukončí válku Ruska proti této zemi.

Po návratu z návštěvy Spojených států, kde se sešel s Trumpem, to v rozhovoru pro televizi M1 řekl maďarský premiér Viktor Orbán.

Trump při setkání Orbánovi: Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí.

Orbán vyložil Trumpův pohled na válku:

Trump má podle Orbána ohledně konfliktu na Ukrajině „velmi jasnou vizi, se kterou je těžké nesouhlasit“.

Trump podle něj nechce dát na válku „ani cent“, a proto válka skončí. Je přece zřejmé, že Ukrajina nemůže stát na vlastních nohou. A pokud jí Američané společně s Evropany nebudou dávat zbraně a peníze, válka skončí.

Trump má podle Orbána ohledně konfliktu na Ukrajině velmi jasnou vizi, se kterou je těžké nesouhlasit. Trump podle něj nechce dát na válku ani cent, a proto válka skončí.

Je přece zřejmé, že Ukrajina nemůže stát na vlastních nohou. A pokud jí Američané společně s Evropany nebudou dávat zbraně a peníze, válka skončí, vyložil Orbán Trumpův pohled na válku.

Bývalý americký prezident si podle něj myslí, že když USA Ukrajinu přestanou finančně podporovat, Evropa to sama nezvládne a konflikt skončí.

Trump je také přesvědčený, že pokud mají Evropané strach z Ruska nebo chtějí posílit svoji bezpečnost, mají si za to sami zaplatit, řekl Orbán, který se s republikánským politikem sešel v pátek.

Ruskojazyčný servis BBC připomíná, že Trump se opakovaně pochvalně vyjádřil o ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tvrdí, že by konflikt na Ukrajině, který před více než dvěma lety rozpoutalo Rusko, dokázal vyřešit během 24 hodin. Jak by to udělal, však doposud neřekl.

Spojenci někdejšího šéfa Bílého domu mezitím v Kongresu blokují další balík pomoci pro Ukrajinu, který se snaží prosadit současný demokratický prezident Joe Biden.

Orbán odmítá Ukrajinu vojensky podporovat a donedávna jako jediný významný politik v EU udržoval blízké kontakty s Ruskem. Po podzimních parlamentních volbách na Slovensku, kdy se k moci vrátila strana Směr-SD Roberta Fica, jsou vůči Moskvě shovívaví ale i slovenští vládní představitelé.

Příspěvek byl publikován v rubrice ►DŮLEŽITÉ, Aktuality, Kauza Ukrajina. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *