Marek Řezanka: Terorismus a dvojí metry

Dne 22.3.2024 došlo v populární koncertní hale Crocus City Hall k bestiálnímu terorismu, kdy bylo povražděno na 140 civilistů – a řada dalších byla těžce zraněna. Tento zločin velmi připomíná vraždění civilistů na hudebním festivalu poblíž kibucu Re’im, k němuž došlo 7.10.2023, a který si vyžádal přes 360 civilních obětí.

Neměli bychom si nevšimnout, jak o tomto masakru informují česká média:

„Bolest a truchlení tak mohou u některých Rusů brzy vystřídat otázky ohledně kompetence a pohotovosti úřadů. Myslím, že byli všichni v hlubokém šoku a zármutku, ale řekla bych, že ty otázky přijdou. Lidé se budou ptát: Proč jste nás neochránili?“, myslí si Ruck. Přispívat k tomu může i fakt, že nejdříve americké a pak i další západní zpravodajské služby Kreml před teroristickým útokem varovaly, a to už před dvěma týdny před útokem.“

Egypt, který často slouží jako prostředník mezi Izraelem a radikálním hnutím Hamás, opakovaně hovořil s Izraelci o „velké“ hrozbě. Izraelští představitelé se ale soustředili na okupovaný Západní břeh Jordánu a varování ohledně Pásma Gazy zlehčovali. 

Lze očekávat, že namísto brutálně zavražděných civilistů se český tisk soustředí na to, jak je zacházeno s pachateli útoku. Poté, co předvádí izraelská armáda v Gaze, kde je porušováno jakékoli právo – a kde neplatí vůbec nic, bude skutečně tragikomické dočítat se, jak Rusové jednají s podezřelými nelidsky, sahají jim na ouško apod.

Uvědomme si, že Gaza je precedens. Velmi nebezpečný precedens, neboť ospravedlňuje v podstatě cokoli. V rámci odplaty za terorismus umožňuje dokonce i genocidní postup, kdy ani nevinné ženy a děti nemají nikde žádné zastání. Pokrytecký západní svět pak neuvaluje na izraelského agresora žádné sankční balíčky, nevyzbrojuje Palestince, aby se bránili, a nikde nevykřikuje, že Izrael musí být poražen, jinak že bude poraženo mezinárodní právo. Něco, co v praxi neexistuje, nemůže být ani poraženo.

Ty, kteří se skládají na drony zabíjející mj. i ruské ženy a děti či na tank T-72 (zřejmě podle válečníka Zdechovského z KDU-ČSL) pojmenovaný Tomáš, ani nenapadne uronit slzu za trpící palestinské obyvatelstvo. Aspoň je předem zřejmé, že tito lidé žádnými humanisty nejsou – a jejich motivace nespočívá v touze chránit lidský život. Ten je jim evidentně naprosto ukradený.

Česká republika se vyznačuje zajímavostí, že její ministr zemědělství, Marek Výborný (KDU-ČSL) sice vůbec nerozumí problematice svého resortu, což sám veřejně přiznal, zato se angažuje ve válčení – a dokonce je i expertem přes genocidu. Dne 26.4.2022 uvedl:

To, co se děje na Ukrajině, je genocida, jsou to válečné zločiny. A to nemusím mluvit jenom za KDU-ČSL, ale za celou koalici. Pojmenováváme to tak od momentu, kdy Rusko zahájilo agresi a válku vůči Ukrajině. Jsme na (přijetí usnesení o genocidě) připraveni.

Ani pan Výborný, ani Zdechovský ovšem nepožadují pojmenovávat izraelskou agresi – a jasný plán Izraele vymazat palestinskou populaci Gazy z mapy. Pak se lidovci diví, že je téměř nikdo nevolí.

V rozmezí 24.2.2022 až 21.11.2023 mělo na Ukrajině zahynout zhruba deset tisíc civilistů.

„Hamás porušuje principy, když využívá (civilisty jako) lidské štíty. Ale když se člověk podívá na počet civilistů, kteří byli zabiti v důsledku (izraelských) vojenských operací, je zjevné, že něco je špatně“, prohlásil v listopadu 2023 generální tajemník OSN, António Guterres na konferenci Reuters NEXT.

Podle palestinských úřadů si odvetné izraelské údery za pouhý jeden měsíc vyžádaly 10 569 obětí, z nichž zhruba 40 procent tvoří děti. Počet civilních obětí v Gaze tak za jediný měsíc dosáhl výše počtu civilních obětí ve válce mezi Ukrajinou a Ruskem za přibližně rok a půl, kde je Rusko Západem viněno z genocidy. A co tedy Izrael?

Do očí bije, jak česká mainstreamová média a političtí představitelé České republiky používají v souvislosti s děním na Ukrajině a v Gaze dvojí metry.

Zatímco na Ukrajině umírají zejména vojáci obou znepřátelených stran, v Gaze se oběťmi brutality stávají především civilisté včetně žen a dětí.

Izrael v Gaze opakovaně bombarduje civilní cíle. Toto bombardování se mimo jiné vyznačuje bestiálními útoky na humanitární konvoje, které prohlubují současnou humanitární katastrofu a riziko hladomoru pro cca 2,3 milionu obyvatel Pásma Gazy. Záběry z útoku, při němž izraelské jednotky ostřelovaly dav poblíž konvoje s moukou, vyvolaly v řadě zemí oprávněné pobouření a zděšení (bohužel s výjimkou České republiky, kde by ministryně obrany nejraději vystupovala z OSN, protože se jí nelíbí, že by životy nevinných civilistů měly být ušetřeny – a nějaké mezinárodní právo ji rovněž obtěžuje). 

V říjnu 2023 na sociální síti X zveřejnila Jana Černochová následující text:

Stydím se za OSN. Dle mého názoru nemá Česká republika v organizaci, která fandí teroristům a nerespektuje základní právo na sebeobranu, co pohledávat. Vystupme.

Vyhlazení civilního obyvatelstva nazývá Jana Černochová „právem na sebeobranu“? V tom případě vyslala ruskému prezidentovi jasný vzkaz, jak si má nyní počínat. Kromě skutečnosti, že její veřejný text je mimořádně hloupý, poškozuje zájmy České republiky – a pohrdá lidskými životy. Na základě tohoto prohlášení měla ministryně Černochová okamžitě rezignovat. Stala se totiž ministryní války, a nikoli obrany.

Dodejme, že ze Společenství národů v roce 1933 vystoupilo Japonsko – a v roce 1937 ho opustila Itálie, tedy státy Fašistické osy. 

Kroky izraelské armády v Pásmu Gazy jsou v příkrém rozporu s nařízeními Mezinárodního soudního dvora v Haagu, které jsou pro Izrael zavazující, a nařizují mu ukončit veškeré operace genocidního charakteru.

Nechceme-li svět utopit v krvi, musíme se zasadit, aby pro všechny aktéry platilo jednotné mezinárodní právo. Dokud jedni budou vyvolení – a druzí budou těmi vyvolenými obsazeni do role „volů“, nebude náš svět ani trochu bezpečný – a jedinou jeho hodnotou budou mimořádná zvrácenost a s ní spojený zisk zbrojařských kolosů.

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *