PhDr. Zdeněk Zbořil: Korupce se vyšetřuje obvykle proto tak dlouho, aby se nevyšetřila

V současnosti se objevuje čím dál tím více důkazů o korupci na Ukrajině. Někteří komentátoři dokonce říkají, že korupci tam nelze vymýtit. Ale korupce se přece objevuje i v jiných zemích. U nás i v Evropě.

Já si myslím, že ten článek, který publikovala Mladá fronta DNES, a byl sepsán redaktorem Českého rozhlasu, který byl na Ukrajině se skupinou novinářů, a přišel s tezí, že Ukrajina nebojuje jenom s Ruskem, ale že mnohem nebezpečnější je tam boj se zkorumpovaným režimem, je dost zásadní. Nejsou tam uvedena jména, ale celý článek vypadá, jako že se setkáváme s nějakým novým fenoménem, aniž bychom o něm dříve slyšeli. To ale není pravda.

Problém s korupcí je úplně stejně velký na Ukrajině, jako kdekoliv jinde ve světě.

Zejména tam kde se obchoduje s velkými penězi a s velkými objemy zboží. A zejména za válečného stavu, protože válečným stavem se dá omluvit jakákoliv činnost, která je nebo by se mohla nazývat korupčním jednáním. Dokonce i průvodním rysem různých sankčních systémů vždy bylo podloudnictví, pašování. Dokonce Božena Němcová věděla, čemu se mezi celníky a pašeráky říkalo „vlčí halíř“.

Jenom abychom si nemysleli, že narážíme na nějaké kyselé jablko ze současné doby, tak bych chtěl upozornit, že pojem korupce jako „kažení mravů“ je známý už z doby antického Říma. Už tehdy to byl veliký problém, ale pokud bychom šli třeba do Číny, tak tam během několika dynastií docházelo ke změnám režimů, mimo jiné i proto, že zde existoval fenomén uplácení a úplatkářství.

Úplatkářství jako součást systému…

Úplatkářství jako součást systému v Evropě, v evropských dějinách, byl během více než 2000 let, řekl bych s Aristotelem, téměř „hybatelem“ ekonomických vztahů. Konstatujme to a skoro nemá cenu se tím dále zabývat. Je to jenom kapitola nebo podkapitola velké části evropských dějin.

Zajímavější na korupci je hledání způsobů, jak jí zamezit, jak jí zabránit. Zde vzpomenutá starověká Čína, a vlastně i Čína novověká, na to měla jednoduchý recept: Kdo byl obviněn z korumpování, tak byl zkrácen na hrdle nebo eliminován ještě brutálnějšími způsoby. Ve Vietnamu právě probíhá monstrproces, a jeho hlavní personou je žena, které hrozí odsouzení k trestu smrti.

Dnes by se asi nedala u nás aplikovat podobná metoda, protože víme, že i ochránci zákonnosti celé Evropské Unii jsou také postiženi korupčním jednáním. Denně se k nám dostávají zprávy o něčem, co je až za hranicí lidského chápání a týká se i osob nejreprezentativnějších.

Jestliže je vyšetřovaná předsedkyně Evropské komise van der Leyenová za nějakou podezřelou aktivitu, která může mít povahu korupce, tak si neumím představit, jak bude pohnána k zodpovědnosti. Ale to je na té nejvyšší úrovni. Když to bude jen řecká místopředsedkyně Evropského parlamentu, tak na ni zřejmě ruka spravedlnosti dosáhne.

Ale podívejme se, jak se vyšetřuje, a jak dlouho spala akce Dozimetr, vždyť je to téměř rok, co o tom víme. Jedna zpráva za druhou přichází z Liberce, z Ostravska a bůhví odkud…

Všude je to náznak korupčního jednání a kdo nám zaručí, že zkorumpováni nejsou ani soudní úředníci a soudci, protože když je to taková infekční choroba, neznáme stále jediný případ jediného spravedlivého, který by ji chtěl léčit.

Který, jako ti bojovníci proti zkaženosti mravů ve Spojených státech ve 30. letech, by se dnes proti tomu dokázat postavit a nasadit osobní prospěch, kariéru a život, aby korupce byla odstraněna a nikoliv nahrazena korupcí jinou. Ať již materiální nebo morální.

Baťa k tomu dodává: Nevymlouvejte se jenom na korupci, je to úpadek mravní a úpadek mravní přináší i úpadek ekonomický.

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Dějiny a současnost, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *