Maďarsko sankce proti RF nepodpoří. Energetická bezpečnost země je červená čára

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó dnes oznámil, že Maďarsko nepodpoří další sankce související s omezením dovozu ruské ropy a plynu. Uvedl to portál The Budapest Times.

Podle jeho slov maďarská vláda zatím podpořila všech pět sankčních balíčků proti Rusku, ale energetická bezpečnost země je červená čára. „Tvrdě jsme pracovali na diverzifikaci a budeme v tom pokračovat, ale mezitím musíme zajistit dodávky energie“, řekl.

Szijjártó  také zopakoval dřívější prohlášení, že Budapešť nebude Ukrajině dodávat zbraně. „Chápeme, že ostatní země se rozhodly jinak, a respektujeme to, ale očekáváme, že i naše rozhodnutí bude respektováno“, řekl.

Szijjártó promluvil po schůzce šéfů neformální diplomacie středoevropské skupiny Central 5, která se konala nedaleko Prahy. Skupinu Central 5 tvoří Maďarsko, Česká republika, Slovensko, Rakousko a Slovinsko.

Připomeňme, že v pondělí P.  Szijjártó oznámil, jak Maďarsko hodlá platit za ruský plyn.  Řekl, že maďarská pobočka MVM otevře dva účty u Gazprombank, jeden v eurech a jeden v rublech. MVM bude platit v eurech, které Gazprombank převede na rubly a předá Gazpromu.

Maďarský premiér Viktor Orbán minulý týden prohlásil, že  Maďarsko bude platit za ruský plyn v rublech, pokud o to Rusko požádá. Zopakoval také svůj nesouhlas s plány na embargo na ruskou ropu a plyn.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *