Nový prezident Spojených arabských emirátů označil Rusko za svůj druhý domov

Nejvyšší rada vládců Spojených arabských emirátů zvolila nového prezidenta země korunního prince Abú Zabí Muhammada bin Zajda Nahajána. Je bratrem zesnulého prezidenta šejcha Chalífy bin Zajda Nahajána a v posledních letech byl faktickým vládcem v zemi.

Prezidenta volí Nejvyšší spolková rada na období pěti let. Rada vládců, která sdružuje zástupce sedmi emirátů, jež tvoří SAE, schválila jmenování nového prezidenta jednomyslně. 

Muhammad bin Zajd Nahaján stojí za rozvojem úzké spolupráce s Ruskou federací.

Od roku 1995 navštívil Rusko 11krát. V říjnu 2019 hostil šejk Muhammad ruského prezidenta Vladimira Putina v SAE během státní návštěvy ruského vůdce. V důsledku jejich jednání byly podepsány investiční smlouvy v celkové výši 1,4 miliardy USD (investice do petrochemie, dopravy, lékařství a dalších průmyslových odvětví) a uzavřeny dohody o spolupráci v energetickém sektoru (podepsána memoranda o porozumění mezi ministerstvy energetiky a mezi Rosatomem a společností Corporation for UAE Atomic Energy). 

Po zahájení vojenské speciální operace Ozbrojených sil RF na Ukrajině Spojené arabské emiráty nezačaly uvalovat sankce proti Rusku. V telefonickém rozhovoru s Vladimirem Putinem 1. března šejk Muhammad konstatoval „právo Ruska na zajištění národní bezpečnosti“.

Nový prezident Spojených arabských emirátů označil Rusko za svůj druhý domov:

ZDROJ

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *