Přemysl Votava: Národní socialisté společně

V sobotu 28. května 2022 na svých sjezdech ukončily činnost Česká strana národně socialistická 2005 a strana Národní socialisté s tím, že delegáti těchto stran schválili přeregistraci svých členů do České strany národně sociální (ČSNS). Ve stejný den 28.5. se konal sjezd České strany národně sociální, který stanovil své hlavní programové cíle a zvolil i nové vedení strany.

Předsedou strany byl zvolen Ing. Michal Klusáček, místopředsedy strany  Dr. Jaroslav Král a ing. Karel Janko. Po několikaletém úsilí, tak došlo ke sjednocení národně socialistických stran hlásících se k národní a sociální politice. ČSNS má právní kontinuitu od svého založení v roce 1897 a  patří k českým tradičním stranám,  jejími členy byly takové osobnosti, jako byl prezident Dr. Edvard Beneš, Dr. Milada Horáková, či Dr. Petr Zenkl.


Ing. Michal Klusáček (* 23. října 1979) je český politik a letecký inženýr, předseda mimoparlamentní České strany národně sociální. Zastává euroskeptické postoje a staví se za neutralitu České republiky.

Vystudoval obor konstrukce leteckých a raketových motorů na Samarské státní aerokosmické univerzitě v Rusku. Jeho diplomová práce byla po přepracování roku 2010 vydána jako učebnice. Je rovněž tvůrcem účinných průmyslových ventilátorů. Také navrhl a vyvíjel nový typ rotoru. Od roku 2012 je předsedou České strany národně sociální. Od roku 2011 byl jejím místopředsedou.

V květnu 2016 vzbudili Klusáček a jeho strana kontroverzi, když přelepili informační desku u pamatníku popraveným Němcům ve Špindlerově Mlýně, což Klusáček hájil tím, že se jednalo o sympatizanty Třetí říše a tabule postrádala historický kontext. Informační tabule byla poté vrácena do původního stavu.

V letech 2019-2021 vedl Michal Klusáček soudní spor o vedení strany s Vladislavem Svobodou, politikem proevropského křídla ČSNS, který nastoupil do funkce předsedy 15. června 2019. V červnu 2021 krajský soud v Praze prohlásil volbu Vladislava Svobody jako neplatnou a navrátil funkci Klusáčkovi, při nabytí rozsudku právní moci 28. července 2021.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *