Češi v JE Temelín definitivně odmítli ruské jaderné palivo

JE Temelín už nebude v budoucnu spoléhat na palivo z Ruska.
Chce americké nebo francouzské uranové články.

Jak vyplývá z tiskového prohlášení společnosti ČEZ (České energetické závody), byl učiněn důležitý krok k posílení energetické bezpečnosti České republiky. ČEZ uzavřely 28. června 2022 smlouvy se společnostmi Westinghouse (USA) a Framatome (Francie) na dodávky palivových souborů pro Jadernou elektrárnu Temelín.

Oba dodavatelé, americký a francouzský, byli vybráni ve výběrovém řízení v dubnu letošního roku. Dodávky souborů na více než 10 let začnou v roce 2024. Hodnota kontraktu se pohybuje v řádu miliard korun, uvádí se dále ve zprávě.

Obě vítězné společnosti jsou světovými lídry v jaderné energetice. „Výběr dvou dodavatelů zajistí do budoucna co největší plynulost dodávek strategické suroviny a minimalizuje rizika případných výpadků dodávek“, vysvětluje ředitel Útvaru palivový cyklus společnosti ČEZ Ladislav Štěpánek.

Samotné výběrové řízení zahájily ČEZ v dubnu 2020, po předchozí čtyřleté přípravě. Dodávky do Jaderné elektrárny Temelín by obě společnosti měly zahájit v roce 2024. Aktuálně zde ČEZ disponují palivovými soubory na přibližně dva roky provozu. Ještě vyšší je objem zásob v Jaderné elektrárně Dukovany.

Více ZDE


Pozn. Naší Pravdy:
K poslední větě tiskového prohlášení společnosti ČEZ „Ještě vyšší je objem zásob v Jaderné elektrárně Dukovany.“ je třeba poznamenat toto.

Nyní se používá ruské palivo od společnosti TVEL, která spadá do ruského státního holdingu Rosatom. Ruské palivové články firmy TVEL se doposud používají v obou českých JE, tedy jak v Temelíně, ta i v Dukovanech. Jejich kvalita a technolog. úroveň se považuje za vyšší než u konkurence. Navíc, i cena je nižší.

Dodavatelem jaderného paliva do druhé české jaderné elektrárny v Dukovanech je a nadále bude ruský TVEL. Má uzavřenou smlouvu na palivo až do konce životnosti dukovanské elektrárny. Pro tamní ruské reaktory typu VVER o výkonu 440 MW totiž zatím žádný jiný výrobce paliva není. Tohle, ovšem, v tiskové zprávě společnosti ČEZ jaksi nezaznělo. Prostě faleš, kam jen oko pohlédne.

Příspěvek byl publikován v rubrice ►DŮLEŽITÉ, Aktuality, Politika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *