Druhá světová pro školáky

Tak by se ve zkratce dal charakterizovat projekt, který v sobotu 10. září v rámci Mezinárodního dne památky obětí fašismu prezentovaly představitelky spolku Země lípy/ROD na své pražské smíchovské akci.

Projekt formou videí přibližuje jednak události, které byly jakousi válečnou předehrou, tedy podpora amerických a evropských finančních kruhů Hitlerovým rozpínavým plánům, posléze válku samotnou, především boje na území SSSR, a končí jadernou tragédií v Hirošimě a Nagasaki.

Projekt je určen především nejmladší generaci, která nemá patřičné povědomí o tom, proč a jak válka vznikla, co jí předcházelo, ani o detailech, jak probíhala. Ostatně také zástupce mladé generace přednesl v průběhu diskuse báseň napsanou dětmi vězněnými za války v německém nacistickém koncentračním táboře.

»Připomínat se ty události musí, protože lidé dnes zapomínají, ve škole se o tom neučí, dokonce jsem slyšela názor, že prý koncentráky neexistovaly. Proto je třeba tyto věci připomínat, aby lidstvo nezapomínalo na tehdejší hrůzy«, řekla jedna z organizátorek projektu Marie Šišáková. Na otázku, zda také nemá pocit, jako kdybychom v současné době prohráli druhou světovou válku, pak řekla: »Já myslím, že ne, vítězové té války jsou jasní. Akorát že dnešní vládnoucí garnitura se snaží dějiny obracet, a náš spolek vznikl proto, že nejen chceme spojovat lidi slovanské národnosti, ale i proto, že nenecháme dějiny přepisovat.«

Arogance moci

V diskusi pak řečníci tato její slova potvrzovali a odmítali kroky současné politické reprezentace, která, ovládána politikou představitelů USA a Německa, se za každou cenu snaží přepsat výsledky druhé světové války. Dr. Vladimíra Vítová, předsedkyně Českého mírového fóra, mj. ostře zkritizovala deklaraci Evropského parlamentu, podle níž byl SSSR spoluviníkem druhé světové války. Zároveň poukázala na to, že Evropská unie začala velmi štědře finančně podporovat přepisování dějin. »Pro české politiky je nyní de facto žádoucí odstraňování soch našich osvoboditelů. Proto se žádný vrcholový politik ČR oficiálně nedistancuje od skandálního odstranění sochy maršála Koněva.«

V podobném duchu se nesla vyjádření i ostatních diskutujících. Místopředseda ÚV KSČM a předseda Českého mírového hnutí Milan Krajča připomněl, kromě jiných důkazů o přepisování historie vedením Prahy, i nechutnou anabázi s přejmenováním Koněvovy ulice na Žižkově, kdy přes odmítavé stanovisko místních občanů tuto změnu páni na žižkovské radnici prosadili. »Je to důkaz arogance a snaha totálně vymazat z paměti lidí heroickou minulost. My sice dnes taháme za kratší konec provazu, ale není třeba rezignovat, o čemž svědčí nedávná demonstrace na Václavském náměstí.« Zároveň připomněl další demonstraci, chystanou na 17. září od 14 hodin tamtéž, a také poděkoval organizátorům projektu za jejich záslužnou činnost.

Prohráváme budoucnost…

Další řečník Mgr. Marek Adam varoval, že dnešní fašismus se obléká do nových šatů a schovává se za nové masky. Podle něj dnes čelíme holocaustu slovanských národů. Proto je nutno ukončit válku na Ukrajině.

Jiří Černohorský v diskusi kritizoval nekompetentnost české vlády s tím, že se za ni stydí. Mimo diskusi pak na otázku, zda jsme vlastně v dnešní době neprohráli druhou světovou válku, řekl, že se obává, že spíš prohráváme naši budoucnost:

Bojím se, že lidé stále neotevřeli oči, i když si myslí, že je mají otevřené. Žijeme v bludu 33 let mediální kampaně za demokracii a svobodu. Tady ve skutečnosti nikdy žádná svoboda a demokracie nebyla. Jsou to vlastně taková pozlátka, taková chiméra. Pokud není možné, aby občané ČR rozhodovali v celostátním referendu, pak se nemůžeme bavit o jakékoliv svobodě a demokracii. Jestliže tohle lidé stále ne a ne pochopit a znovu jdou volit další a další ‚spasitele‘, pak si myslím, že bohužel prohráváme svoji vlastní budoucnost.

Kromě toho upozornil, že Evropskou unii zpoza oceánu ovládají jedinci, kteří vlastní banky, korporace:

A je tady určitá paralela s druhou světovou válkou, kdy to, co se děje dneska Evropě, je vlastně taková válka, kdy jde o naprosté ‚vychuzení‘ lidí v Evropě, naprostou likvidaci států, průmyslu a všeho. To je vlastně válka v jiné podobě a ta paralela je v tom, že opět si mnou ruce Američané, kteří si říkají, zase jsme tu Evropu pěkně dodělali.

…ale naděje tu je

Předsedkyně spolku Země lípy/ROD Dana Schejbalová řekla, že málokteré děti na druhém stupni vědí, kdy a jak válka začala, nebo že probíhala i jinde než v Evropě. A o tom, co jí předcházelo, např. mnichovská zrada, o tom nemají ponětí. Vědí, kdy válka skončila, ale detaily o průběhu války neznají. »Proto je projekt uzpůsoben tak, aby to děti pochopily. Na svých webových stránkách máme výzvu pro školy, že nabízíme diskuse, besedy, přednášky, oslovujeme i přímo děti. Dvě komunitní školy už zájem projevily. Ozvaly se i různé kroužky, které se věnují naší historii, takže vidím určitou naději, že ten zájem je.«

V závěru akce mohli účastníci podepsat petici spolku Země lípy/ROD, která odmítá snahu českého ministra školství zavést do českých škol tzv. sladění postupu ve výchově a výuce s Ukrajinou. »Problém utečenství z Ukrajiny není možné spojovat s radikálním zásahem do výuky a výchovy českých dětí,« píše se v preambuli petice.

Miroslav KANTEK

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Dějiny a současnost. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *