JUDr. Jiří Vyvadil: Naučme se žít s mnohaletou válkou Západ vs. Rusko, i když se to mnohým z nás nelíbí

V současné etapě vztahy mezi Ruskem a Západem jsou v podstatě nepřátelské a hybridním zástupcem Západu je Ukrajina. Rusko napůl bojuje a napůl to jen tak šolichá. Jeho speciální operace je jistě čímsi podivným a dnes už zcela zjevně nemůže prosadit zásadní zlom ve vojenské situaci.

Ale na druhé straně to hlavní plní: Přes mohutné mediální úspěchy u západní části světa, který trvale jásá, když se Zelenskému něco podaří, Západ a jeho hybridní kůň Ukrajina nevítězí a svými idiotskými sankcemi se dostal do pasti…

Už i kandidát na prezidenta Petr Pavel prohlásil, že Ukrajina zvítězí… Nuže, řekl bych, jen dokazuje nízkou vojenskou předvídavost generálů NATO. To totiž řekl v situaci, co Ukrajinci měli obsadit, tuším 3 000 km2 ze svého bývalého území, a jásal oficiální Washington, Berlín, Paříž, a náš Fiala padnul na kolena a začal se modlit…

Že ovšem obratem Rusové zlikvidovali téměř polovinu strategické infrastruktury a nastal blackout, už jaksi pan generál ve výslužbě nezaznamenal. U nikoliv malé protiruské části obyvatelstva jistě zabodoval a je samozřejmě smůla, že potencionální protivládní opozice nenašla sílu najít společného silného protikandidáta. O jednom bych věděl. Ale hodný a trvale blekotající poslanec Bašta to není.

Nicméně i tento fakt ukazuje na něco podstatnějšího: cílem Ruské operace nebyla likvidace Ukrajiny, ale denacifikace a demilitarizace Ukrajiny. A ten úkol se Rusku postupně daří naplňovat. Ukrajina nepochybně po skončení konfliktu bude ekonomicky na dně. Jestliže nyní podle odhadů klesne její HDP o 40 % v letošním roce, Rusko ekonomiku bravurně zvládlo a i když Biden sliboval rozdrcení rublu do měsíce, zcela se zesměšnil a odhad poklesu HDP o pouhá 2 % v tomto roce vypadá věrohodně.

Ale znovu. Ten konflikt v žádném případě na konci tohoto roku neskončí a bude pokračovat do té doby, dokud megalomanský Zelenský nebude na kolenou. Možná za rok, možná za dva roky, možná za tři.

Máme- li míti nadhled, pak stručně řečeno i lidé v mém věku, ale i věku Putina se toho nemusí dožít. Ale geopolitická trajektologie je nastavena. Samozřejmě: Tu válku proti Rusku někdo fatálními chybami, neprosazením minských dohod a neakceptováním podmínky Ruska, že Ukrajina nesmí být členem NATO, odstartoval

Americký prezident tuto válku zahájil a případně nový americký prezident ji může ukončit. Západ sám a zejména některé evropské státy vytváří dojem, že jsou nezávislými.

To platilo za Schrödera či Chiraca, kteří se proti válce postavili. Ostatní včetně Česka se chovali jako poslušné ovce. Pokud nový americký prezident si válku s Ruskem, ekonomickou a i tu hybridní na Ukrajině nebude přát, pak nebude. Pokud v ní bude chtít pokračovat, pokračovat bude.

Válka v Afghánistánu trvala 20 let, válka v Iráku 8 let a návdavkem pokračovala v šestileté občanské válce za asistence USA. To jenom abychom přestali být naivní a neutěšovali se v tom, že vše třeba skončí do roka. Možná ano, spíše ne.

Rusko, a vědomě, se přesouvá do Euroasie. A v této oblasti rozhodně má velmi dobré partnery politické i ekonomické. Za dva dny začíná Šanghajská organizace pro spolupráci, nejvýznamnější regionální organizace v Asii. A na rozdíl od Západu v podstatě přichází Rusko mezi přátele.

Kdybych měl lapidárně vyjádřit postavení Ruska ve světě, tak se mi mimořádně líbila jedna glosa jednoho z diskutérů, tuším, že z Indie, k hodnocení Ruska. Jen ta spolu s Čínou má přes 3 mld obyvatel a do roku 2030 se budou dělit o 1. a 3. místo v HDP % na světě, když USA přesunou na 2. místo, a státy jako Německo a spol se posunou níže.

Proč by se Rusko mělo tlačit mezi zaostávající státy Západu. Je až geniální: Rusko má 1 mld nepřátel na kolektivním Západě a 7 mld přátel ve zbývajících částí světa…

Pozn.: Jen Indie s Čínou má přes 3 mld obyvatel a ekonomicky se do roku 2030 budou dělit o 1. a 3. místo v HDP % na světě, když USA přesunou na 2. místo, a státy jako Německo a spol se posunou níže. Proč by se Rusko mělo tlačit mezi zaostávající státy Západu? Naučit se může více od Východu a ne od Západu.

Asi tak…

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Kauza Ukrajina se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *