JUDr. Jiří Vyvadil: OPEC+ je dnes silnější a akceschopnější než USA či EU, alespoň v jednom smyslu

Zatímco Rusko nesporně zažívá své vojenské prohry, naposledy při útoku na Kerčský most spojující Krym s ruskou pevninou, může jako spoluřídící světového kartelu OPEC+ zemí vyvážejících ropu slavit triumf.

A zatímco západní média o ničem jiném než o výbuchu a ponížení Ruska nehovoří, jsou velmi skoupá, ohledně vyhodnocování postavení USA, možná s výjimkou těch amerických, která tím žila a pro něj je facka uštědřená tímto uskupením čímsi jako sice malým, ale přece jenom dnem hanby a ponížením, jako kdysi označil útok na Pearl Harbour F.D. Roosvelt.

Asi by to nebylo tak pociťováno, kdyby Joe Biden nevyvíjel mnohaměsíční aktivity, jak smazat svůj jako vždy neuvážený výrok o vyvrhelovi korunním princi Muhamada bin Sauda (MBS), který je dnes faktickou hlavou Saúdské Arábie a dnes vlastně již rozhodujícím exekutivním šéfem země, neboť nahradil stárnoucího otce ve funkci předsedy vlády, která je vyhrazena nominálně panovníkovi saúdskoarabského královského domu. Dnes tandem Putin-MBS vládnou ropnému světu, a i když Západ rád vidí Putina jako zuboženou bezvýznamnou postavičku, dnes tento tandem s plným souhlasem členů i připojených členů prostřednictvím OPEC+ dal Západu rychlé a tvrdé údery.

Asi by nadpis této glosy o tom, že jde o instituci silnější než USA či EU působil nadneseně až směšně, kdyby si jej doslova dětinskou nepředvídavostí, a tím i politickou nezodpovědností nezpůsobil kolektivní Západ sám.

A tak G7, zahrnující nejvýznamnější a nejbohatší státy Západu si může plácat cokoliv o tom, jak zavede strop pro ceny ropy a západní média a přičinliví političtí bezvýznamníci typu našeho Fialy tomu vážně mohou přikyvovat a stejně tak se může donekonečna bavit na toto téma i EU a na naše náklady opakovaně tvrdit, jak přistřihne agresivnímu Rusku křidélka a potom přijde hodina pravdy. Jestliže by umírněné embargo na ropu, plyn či uhlí bylo ± v souladu s konceptem Green Dealu, megalomanská představa, že Západ donutí Rusko plakat, vede k tomu, že Západ to přestřelí a když naopak Rusko přitvrdí v dalším omezení a patrně USA vše dotvrdí finální sabotáží na Nord Stream 1 a 2, aby se konečně Německo definitivně odpoutalo od možné spolupráce s Ruskem, „úspěch“ je zavržen. Jistě stlačený plyn z Norska a USA putuje do Evropy, ovšem za cenu takových cen, že už se začínají bouřit i němečtí ministři.

Snížení dodávek ropy o 2 milióny barelů denně OPEC+ naplánovalo, možná sarkasticky od 1. listopadu, tak aby si zejména američtí voliči, pro které je cena benzínu podle znalců základním politickým kritériem při hodnocení ekonomické úspěšnosti vlády, svou stávající vládu mohli vychutnat.

Přes obrovské tlaky konzervativních sil Vladimír Putin zatím neučinil žádné odvetné opatření proti Ukrajině, ale stejně tak Joe Biden zatím neakceptoval volání po exemplárním ztrestání korunního prince, které se k němu žene zejména od demokratických zákonodárců.

Biden navíc sice nic ohledně svých příslibů o podpoře Ukrajiny neodvolává, ale zároveň, chmurně a zdá se přesvědčeně šíří své obavy, že „toho chlapíka (a „myslí tím Putina“) zná velmi dobře, on to myslí s tím použitím jaderného útoku vážně, a hrozí nový Armagedon“. A do toho, jakoby bez souvislosti, se dostane na veřejnost informace uveřejněná v New York Times, že za vraždou Darji Duganové stojí ukrajinské tajné služby a kdyby se to americká strana dozvěděla dřív, zabránila tomu, což jistě naše Černochová jaksi nezaregistrovala.

A americké volby se blíží a pomalu to vypadá, že jak Biden, tak i Putin čekají jak dopadnou a nechtějí se unáhlit. A mezi námi, i přítel Putina, ale i Trumpa, korunní princ MBS na ně zřejmě čeká také.

Přeji pěkný den.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *