Marek Řezanka: Nezaprodejte duši

Pokud na trůnu něčí loutka sedí,
nevládne vůbec, jak mnohý z vás tuší.
Je třeba hledat na to odpovědi:
Kdo tedy vládne? Nastražte své uši.

Lid? Ten to není. Toho loutky zkruší.
Jsou to snad církev, šlechta, armáda?
Možná vás cizí velmoc napadá.
Nebo snad chcete k dotazu být hluší?
Pak je to pro ty vládce paráda.
Nezaprodejte Ďáblu svoji duši.

Kdo na váš zájem z těch, co vládnou hledí?
Ten, kdo i možnost vyjít s málem zruší?
Ten, kdo vás nechá zmrznout, když jste bledí?
Ten, který do vás bez přestání buší,
máte-li názor na zcizenou nůši?
Ten, který na vás břímě nakládá?
Ten, kdo vám bičem míří na záda?
Ten, kvůli němuž kde kdo ústa suší?
Ten, kdo si se svou bandou nakrádá?
Nezaprodejte Ďáblu svoji duši.

Nemáte pocit, že žijete v šedi,
a že váš hlas je slabší nežli muší?
Nemáte pocit, že vás jazyk svědí,
jak se vám říká, co se patří, sluší,
a když se dodá, co vám nepřísluší?
Kdykoli loutka řekne: „Zásada“?
Že vás pak sžírá strašná nálada?
Snad tento pocit faleš nepřehluší.
Poznáte, kdo si na vás zakládá:
Nezaprodejte Ďáblu svoji duši.

Konečně vám vše dobře zapadá?
Asi vám je již zřejmá záhada.
Ta, která vláda hody nepřeruší.
A kdo vás k špatné volbě nabádá:
Nezaprodejte Ďáblu svoji duši.


Kabinet Petra Fialy zpupně prohlašuje,
že proti němu lidé nemají důvod protestovat.

Opak je pravdou. Stávající kabinet svými kroky ohrožuje budoucnost každého z nás. To není nadsázka – to je konstatování faktů. Pojďme si přiblížit, co konkrétně lze nazývat celostátním kolapsem, a proti čemu je třeba se postavit:

  1. Menší a střední podniky (například sklárna v Harrachově) krachují kvůli cenám energií. Před krachem ovšem stojí i takové podniky jako Madeta či Juta. Toto je problém, který hrozí vyústit v cosi masově děsivého. Kabinet Petra Fialy dělá vše pro to, aby míra inflace byla v České republice jedna z nejvyšších v Evropě – a aby náš průmysl krachoval kvůli nesmyslně předraženým energiím. Nemusím snad dodávat, že pokud by toto postihlo i automobilový průmysl, půjde doslova o záplavu nezaměstnaných. Toto zjevně nepochopily odborářské špičky, když demonstrovaly proti chudobě, ale nikoli proti kolapsu. Lidé primárně nepotřebují vyšší plat, ale potřebují, aby aspoň měli práci a jak zaplatit, co je zaplatit potřeba.
  2. Vláda výrazně více vydává, než vybírá: To je zcela jasný signál krachu. Jen export zbrojního materiálu na Ukrajinu letos vyšel na 47 miliard korun. Ročně má pak jít na obnovu Ukrajiny půl miliardy korun (plánuje se zatím do roku 2025). Kde jsou všichni ti mravokárci, kteří lomili rukama, jak se stát nesmí zbytečně zadlužovat? Navíc tento dluh není investován do rozvoje české společnosti: Její vzdělanosti, jejího zdravotnictví, jejího sociálního systému. Je utápěn v extrémních zbrojních výdajích, aby se tyto peníze doslova proměnily v neužitečný šrot.
  3. Vláda utužuje cenzuru a totalitní praktiky, jejichž symbolem je stávající ministr vnitra, Vít Rakušan. Nebezpečně se oživil duch udávání za odlišný názor. Připravují se materiály, jak identifikovat podezřelé úředníky, kteří by mohli přemýšlet antisystémově. I skuteční odborníci v daném oboru jsou nálepkování jako „ruští švábi“, když odmítnou omílat propagandu. I tento stav je třeba vnímat jako součást kolapsu.

Jsem přesvědčen, že tři výše formulované body jsou dostatečným zdůvodněním potřeby masivního odporu proti vládě. Proti vládě, která neusiluje o prosazení míru, ale o eskalaci války. Proti vládě, která žene české průmyslové podniky na porážku – a tím může zbídačit celou naši společnost. Proti vládě, kterou většina lidí evidentně nechce – a tak se snaží udržet u moci za cenu represivních kroků.

Nejsme tak odolní, abychom si tuhle vládu mohli dovolit mít u moci ještě například v lednu 2023. Komu toto nedochází, ať si klidně demonstruje s panem Minářem za jadernou apokalypsu a totální rozklad státu. My ostatní se ale spojme, abychom přežili.

Příspěvek byl publikován v rubrice ►DŮLEŽITÉ, Analytika, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *