Marek Řezanka: Život nad poměry, aneb Válka musí být

Tak již konečně nemáme fronty na banány, paní Pekarová, chtělo by se říci. Zato máme fronty jiné, mnohem pochmurnější. Na jedné straně je zde fronta válečná, na té druhé fronta zoufalých lidí na řešení své neřešitelné situace.

Do zákaznického centra Pražské plynárenské chodí v těchto dnech nárazově takové počty lidí, že už před časem museli výdejní automat na pořadové lístečky, který dříve stával volně před vstupními dveřmi, a lidé si patřičná tlačítka volili sami, dát za přepážku a k němu postavit pracovnici.

Senioři se dozvídají, jaký že dluh jim naskakuje za plyn – za zálohy. Nemají prostředky, z čeho by tento dluh spláceli, ale nikdo jim neporadí, co dělat. Jen Mojmír Hampl jim vzkáže, že by měli ještě poněkud zchudnout, ze solidarity k „Česku“.

Do toho všeho vzrostou platy politiků. M. Jurečka vyslal jasný signál, že je to tak správné – a musí to tak být. Teď mají politici, soudci i státní zástupci zmrazené platy na úrovni roku 2020. Opatření skončí letos k 31. prosinci, takže platy ústavním činitelům od ledna skokově vzrostou. „Nebudu navrhovat prodloužení zmrazení, protože se týká nejen politiků, ale také soudců a státních zástupců. Už v tento okamžik je zmrazení, které proběhlo v únoru letošního roku, předmětem žaloby u Ústavního soudu“, prohlásil Jurečka.

Takže osmdesátiletá babička bude lomit rukama, kde vezme na desetitisícové zálohy za plyn z desetitisícového důchodu, když by také ráda něco jedla a ráda by nějak bydlela – a poslanec tutéž částku dostane k dobru, protože on je přece ten nejdůležitější v zemi: Plat řadového poslance a senátora by příští rok mohl narůst o 12,7 procenta. V praxi by to pro zákonodárce znamenalo zvýšení o 11 600 korun.

Pozn. Naší Pravdy:

Pokud ona babička v loňských volbách do parlamentu volila Petra Fialu, tak pak vyvstává otázka, co s tím? Máme kapitalismus, nemáme socialismus, který se uměl postarat i o posledního nemakačenka. Jinak řečeno, kapitalismus je v prvé řadě o kapitálu, ne o sociální politice. Kapitalista není povinen se starat o babičku, ale o svůj zisk zcela jistě ano! Dokud tohle národ nepochopí, náprava stavu věcí nenastane již nikdy. Politika je také o zpětné vazbě, jinak se jedná o diktaturu. Když uměli dělníci s důchodci řvát na náměstích před 33 lety, měli by uměř řvát i dnes. Jinak jsou pokrytci. Mladé do toho nepočítám, tehdy i dnes se jednalo jen o prostoduchou masu ve stylu „Dneska žiju, zítra hniju.“

Do toho nás ještě bude poučovat novodobá Marie Antoinetta, Markéta Pekarová Adamová o tom, jak mají hladovějící pojídat místo chleba koláče:

Budeme si muset zvyknout na to, že jsme v nelehké, tíživé situaci a nemůžeme si dovolit žít nad poměry, tak jako se žilo dosud, kdy se zvedaly důchody a platy ve veřejné sféře rychleji, než se zvedaly v soukromé.

Tuto situaci pokládám za zvrácenou a hrubě amorální. Ti nejslabší jsou tlačeni do bezvýchodné situace – a neschopní nekompetentní politici, kteří jediné, co umějí, je, že nás ženou k bankrotu a do války, bohapustě mlaskají – a ještě by chtěli víc. Tato situace je z hlediska sociálního smíru neudržitelná.

Zůstaňme ještě chvíli u toho štvaní do války. V současnosti se vyšetřuje incident na polském území. Zjišťuje se, kdo raketu odpálil. Představitelé USA tvrdí, že to mohli být Ukrajinci a že raketa mířila na ruskou střelu.

Jak tuto situaci, která hrozí eskalací v třetí světovou válku, komentují čeští politici?:

  • Petr Fiala: „Pokud Polsko potvrdí, že rakety zasáhly i jeho území, půjde o další eskalaci ze strany Ruska. Stojíme pevně za naším spojencem v EU a NATO.“
  • Vít Rakušan: „Rusko o mír nestojí. Chce válčit. Ničit. A vraždit.“
  • Jana Černochová: „Nyní vyhodnocujeme prokázaný dopad ruských raket na polské území. Ať by šlo o omyl, nebo provokaci, je to další eskalace konfliktu ze strany Ruska a nesmí zůstat bez odezvy.“
  • Danuše Nerudová: „Ruské rakety zabily dva nevinné v Polsku. Nejde o to, zda šlo o chybu či záměr. Je to nepřijatelné. Myslím na polské přátele. Je třeba postupovat s rozvahou, ale rozhodně. Způsobem, ze kterého náš nepřítel pochopí, že se nezalekneme. Že jsme silnější. Rusko je teroristický stát.“

Poturčenec je opět horší Turka. Čeští vládní politici nepotřebují nic vyšetřovat. Mají o viníkovi jasno – a chtějí válčit. Ty, které nejprve zbídačí, hodlají ve druhé fázi nahnat na frontu.

Nedejme se. Zde již neplatí žádný konsensus občanů s vládou. Ta nám opakovaně vyhlašuje válku: Jednak tím, že nás nehorázně zbídačuje – a za druhé tím, že svými pubertálními projevy ohrožuje naši bezpečnost. Z prezidentských kandidátů v tomto vyniká Danuše Nerudová, která je vdaná za právníka Roberta Nerudu, advokáta a spolumajitele právní kanceláře Havel & Partners. Ten skutečně sociálním cítěním neoplývá, podobně jako bývalý, svým jednáním nechvalně proslulý, „král exekutorů“ – Tomáš Vrána. Ti, kdo vydělávají na neštěstí druhých, to skutečně s blahem občanů nemyslí dobře.

S jistou dávkou škodolibosti bych poznamenal, že tím, že naši politici volají – zcela nezodpovědně – k silovému řešení, vlastně hlasují pro to, aby Polsko napadlo Ukrajinu – a tomu Rusku konečně trochu pomohlo. Neboť raketa, která polské území zasáhla, byla patrně vypálena z Ukrajiny.

Není čas být pasivní. Musí nás být slyšet. Nechceme třetí světovou válku. Požadujeme mírová jednání. Okamžitě. Neboť svět, kde se volá po jaderné apokalypse, není k životu.


Chudý nemá na zálohy

Nelze prý žít nad poměry,
politička zvýší hlas.
Občan uskrovní se. Který?
Ten, jenž nemá šanci krást.

Zjistí totiž člověk mnohý,
že mu bída nedá spát:
Chudý nemá na zálohy,
poslanec si zvýší plat.

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *