Ve Lvovské oblasti byl betlém doplněn o postavy Bandery a Bidena

Ve Státní historické a kulturní rezervaci „Nagueviči“, v oblasti Lvov, poblíž literárního muzea, byl instalován vánoční betlém. Mezi tradičními biblickými postavami můžete vidět postavy tří huculů, amerického prezidenta Joea Bidena a vůdce OUN Stěpana Bandery.

Lvovský betlém

Postavu Bandery do rezervace daroval mladý sochař a absolvent lvovské akademie umění Ivan Misakovič.

Organizátoři vysvětlili, proč jsou sem umisťováni Biden a Bandera, kteří prý nemají s Vánocemi nic společného. K tomu se vraťme do historie vzniku betlémů na Ukrajině. „Šopka“ je vánoční betlém zobrazující biblickou scénu narození Ježíše. Jedinečnost ukrajinských betlémů je v tom, že každá lokalita do nich vnáší národní, regionální prvek, který je odlišuje.

Tradice jesličkového dramatu se podle nich na Ukrajině dávno rozšířila. Hry se poprvé hrály v jesličkovém loutkovém divadle. Pak se to proměnilo ve skutečné pouliční divadlo, kde role nehrály loutky, ale lidé.

Účastníci betlému si předem nastudují své texty v nábožensko-světském představení, oblékají se do kostýmů cara Heroda, kozáka, smrti, čerta, anděla, pastýřů a dalších. Děj jesličkového dramatu se obvykle točí kolem příkazu krále Heroda zabít nemluvňata v Betlémě a jeho potrestání. Náboženská zápletka hry se postupně rozvíjí ve světskou – s výsměchem lidským hříchům a společenským nedostatkům. Zapleteny byly i skutečné postavy doby, kdy se betlém odehrával.

Musíme se naučit ukázat naši autenticitu v moderní interpretaci, dát věcem naši vnitřní sílu, která odlišila Ukrajinu i přes války, kataklyzmata, která jsme opakovaně prožívali a zažíváme nyní, řekl ředitel rezervace Bohdan Lazorák.

Zajímavé je, že postava Bandery v doupěti je asi třikrát vyšší než Biden.

ZDROJ

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Dějiny a současnost. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *