Dánsko plánuje povinnou vojenskou službu pro ženy, NATO prohlubuje podporu Ukrajiny

Ve chvíli, kdy Aliance NATO široce prosazuje, aby její členové posílili připravenost a výdaje na obranu, plánuje Dánsko zavést povinnou vojenskou službu pro ženy, aby výrazně zvýšilo početní stav národních ozbrojených sil.

Jakob Ellemann-Jensen, dánský ministr obrany a místopředseda vlády, oznámil svůj záměr zavést brannou povinnost pro ženy v rozhovoru pro televizní stanici TV2, o jehož komentáři následně informovala agentura Bloomberg.

Zdůraznil, že při současném stavu nemohou dánské obranné síly skutečně bránit Dánsko, a proto národ potřebuje využít více pracovních sil.

Pokud máme být schopni posílit naši obranu, musíme mít základ, z něhož ji můžeme posílit. Ve státních a soukromých firmách můžete přebírat zaměstnance z jiných míst, ale v obraně to nejde, řekl Ellemann-Jensen. V budoucnu musí být ženy povolávány do vojenské služby stejně jako muži.

A v odpovědi na otázku, zda by se branná povinnost měla vztahovat stejně na obě pohlaví, zdůraznil, že „ozbrojeným silám prospěje, když přijde více žen“.

Jak upozorňuje agentura Bloomberg, diskuse a plánování této významné změny přichází v době, kdy Dánsko a další země prohlubují svou bezprecedentní podporu Ukrajině. V prosinci věnovala tato malá severoevropská země Ukrajině vojenskou pomoc ve výši 300 miliónů dánských korun, což odpovídá 42,8 miliónu dolarů, a minulý týden darovala 19 dělostřeleckých houfnic Caesar francouzské výroby.

V současné době mohou ženy vstoupit do armády dobrovolně, zatímco muži jsou zpravidla povinni sloužit, pokud jsou povoláni na základě loterijního systému, a to většinou po dobu čtyř měsíců, uvádí Bloomberg podrobnosti o stávající dánské vojenské politice vůči ženám. Již nyní se počet žen rekrutujících do armády zvyšuje.

Nové opatření má podporu několika ženských organizací a přichází v době, kdy Dánsko, stejně jako zbytek Evropy, poskytuje stále větší podporu Ukrajině ve válce za vytlačení Ruska ze země, dodává zpráva.

V sousedním Norsku již branná povinnost pro ženy platí, neboť se stalo prvním členem NATO, který ji zavedl, a od roku 2021 tvoří 20 % jeho ozbrojených sil ženy.

ZDROJ

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Kauza Ukrajina. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *