Erik Best: Vrchní eskalátor nadále eskaluje

Ve stejný den, kdy včera Toyota Motor Manufacturing Czech Republic na neurčito zastavila výrobu automobilů kvůli nedostatku počítačových čipů z Číny, prohlásil zvolený prezident Petr Pavel pro Financial Times, že se Česká republika nebude jako pštros schovávat před realitou, že může více ekonomicky získat od Tchaj-wanu než od Číny.

Přitom bilaterální obchod Česka s Čínou je dvacetkrát větší než s Tchaj-wanem. Martin Hála ze Sinoposisu, jeden z nejhlasitějších českých kritiků pevninské Číny, včera Českému rozhlasu (ve 22:25) řekl, že čínskou průmyslovou produkci nelze ničím nahradit. Největší tchajwanský investor v České republice, společnost Foxconn, za covidu v roce 2020 uvedla, že většina jejích produktů vyžaduje stálé dodávky dílů ze smluvních závodů v Číně a okolním regionu. Čína má samozřejmě sílu své dodávky omezit a ochromit tak český průmysl. Je to snad právě to, o co Pavel usiluje? Byl jeho výrok záměrnou sabotáží? Nebo je „pouze“ neinformovaný?

O autorovi podrobněji ZDE

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Analytika, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *