Švýcaři uprchlíkům z Ukrajiny: Prodejte auto nebo nedostanete soc. podporu!

Švýcarský kanton Aargau zpřísňuje pravidla: Ukrajinci musí prodat svá auta, pokud chtějí pobírat sociální pomoc. Vše ostatní již není z hlediska právní rovnosti ospravedlnitelné.

Švýcarsko také otevřelo brány a pokladny daňových poplatníků dokořán pro ukrajinské uprchlíky. Nyní ale vládní rada v Aargau podruhé revidovala zvláštní nařízení pro lidi, kteří potřebují ochranu bez povolení k pobytu z Ukrajiny. Od 10. března se na rozdíl od velkorysého Německa musí dvanáct měsíců po vjezdu do Švýcarska při posuzování potřeb brát v úvahu i motorová vozidla patřící osobám, které potřebují ochranu. To znamená, že uprchlíci by museli prodat své auto, aby mohli pobírat sociální pomoc. Peníze by pak museli použít na živobytí, než by mohli pobírat sociální pomoc.

Děje se tak z hlediska právní rovnosti s ostatními příjemci sociální pomoci podle revize zvláštního předpisu. Po první revizi byla při hodnocení potřeb zohledněna dostupná hotovost a cennosti, jako jsou šperky. Automobilů se to tehdy netýkalo, protože vláda je považovala za nezbytná pro návrat na Ukrajinu.

Vede to k velké nelibosti mezi obyvatelstvem, když se uprchlíci prohánějí v SUV a zároveň pobírají sociální dávky. Jiné skupiny uprchlíků také nechápou, že auto mít nesmí, ale Ukrajinci ano. Takové rozdíly již nelze vysvětlit.

To řekl vládní radní Lucernu Guido Graf. Ukrajinští uprchlíci by se museli řídit stejnými pravidly jako všichni ostatní příjemci sociálních dávek.

Na silnicích Německa, ale i Rakouska, bylo z Ukrajiny často vidět jako první velké množství luxusních vozů, zejména těch z třídy SUV.

Článek MDR také informoval, že parkoviště pro „potravinovou pomoc – Tafel“ bylo blokováno SUV s ukrajinskými poznávacími značkami a že ukrajinští uprchlíci byli k dobrovolníkům z Tafelu nejen hrubí, ale byli také víc než jen vybíraví.

Od 1. června 2022 pobírají zaměstnané ukrajinské ženy a muži a jejich rodiny dávky Hartz IV od úřadu práce, tedy od daňového poplatníka, ve světové dodavatelské zemi Německa. A to bez prověřování jejich finanční situace, což se úzkostlivě děje u každého Němce, který žádá o Hartz IV.

ZDROJ

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Kauza Ukrajina. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *