PaedDr. Jindřich Kania: Dílo se podařilo?

Myslet si mohu, co chci, a proto se nemusím shodnout s vládními presstituty. Spíš ani nechci. A proto nevylučuji, že konečně už došlo na „úspěšně“ zorganizovanou provokaci za účelem ušmudlání protivládní demonstrace na Václavském náměstí.

11. března totiž po oficiálním ukončení došlo na ukrajinský prapor na Muzeu. Nemusím opakovat po panu Rakušanovi jeho pomatené řeči, které o tom okamžitě vyplodil. Všichni jsme je mohli slyšet nebo později si je přečteme. Uvedu jen pár otazníků, které se vynoří, když se zamyslím nad tím, co mi neuniklo na místě, kde jsem byl a později, co jsem viděl a slyšel v médiích ještě ten den.

Když jsem přibližně o půl druhé na náměstí přišel, uslyšel jsem odněkud z rostoucího davu hlas z megafonu, který kromě jiného odsuzoval umístění ukrajinského praporu na budově Muzea. Ozval se několikrát, tedy opakovaně ještě před zahájením demonstrace. Kupodivu jeho výzvy proti praporu nevedly k tomu, že by policie zasáhla a jeho podněcování k výtržnosti zarazila. Co kdyby mu třeba sebrali megafon? Proč říkám kupodivu? Ona totiž policie „dopadla“ v davu na náměstí člověka a toho někoho policisté postihli, že měl údajně na sobě symboliku jedné speciální vojenské operace. Zajímavé, člověk s nějakým označením Z, který vlastně žádné ohrožení pořádku na místě nepředstavoval, to schytal. Naopak člověk, který ohrožoval pořádek svými opakovanými hláškami, které při své důslednosti mohla a měla policie považovat za výzvu k výtržnosti nebo podle pana Rakušana ke zločinu, neměl docela dlouho problém.

Má ho nyní? To nevím. Média nám toho člověka představila, takže jeho identita je známá. Proč v době, kdy se pokoušel a mohl pohnout k nesmyslnému činu skupinu lidí, ho orgánové nechali na pokoji, respektive nepokusili se mu preventivně bránit v činnosti, ohrožující klid a pořádek? Divím se i tomu, že z pódia od pana Rajchla nebo někoho jiného z pořadatelů nezazněla výzva k dobrodruhovi z davu, aby provokování zanechal. Nevím nic o tom, že by nějaký pořadatel zkusil zasáhnout. Mě například pořadatel požádal slušně, abych slezl z takové té nádrže na vodu o objemu metr krychlový, ze které jsem několika lidem fotil a natáčel na jejich mobily demonstraci. Zajímavé. Na demonstracích organizovaných panem Vrábelem bylo z pódia naopak opakovaně upozorňováno na možnost provokace a tedy snaha o předcházení potížím byla nepřehlédnutelná. Asi tuhle okolnost, totiž možnost provokace, tentokrát pořadatelé podcenili? Asi zapomněli na příklady nebo neznají příklady z historie, ani nečetli Haškova Švejka?

Nebyl jsem už na místě incidentu u Muzea, byl jsem ve vlaku a viděl jsem na mobilu spolucestujícího nějaké obrázky přímo z místa, kde už byly záběry od Muzea. Když jsem si procházel okolí „koně“ před začátkem demonstrace, viděl jsem v prostoru schodiště a pod ním skupiny lidí, z nich jen jedna méně početná patřila k „oponentuře“ a jako obvykle tam nějaký člověk z této party mával vlajkou Ukrajiny a jiní podpírali transparenty, kupodivu v angličtině provedené, vyznívající na podporu současné Ukrajinské moci a druhý menší byl proti Putinovi. Policistů zde bylo méně než na demonstraci v lednu, uniformovaných pár, skupina označená jako antikonfliktní tým stála poněkud stranou a na druhé straně ulice-magistrály, než je Muzeum. Pár civilistů mělo na rukávu modrou pásku s nápisem policie a ti byli také na druhé straně ulice, než je Muzeum. Na schodišti a pod ním, kde to vypadalo na těsné sousedství skupin demonstrantů protivládních a demonstrantů proukrajinských, jsem si nevšiml, že by se někdo pokoušel je oddělovat. Mám si myslet, že prevence byla opravdu taková, aby k případnému střetnutí mezi „protivníky“ nemohlo dojít? Antikonfliktnímu týmu přec nemohlo uniknout, že na minulých demonstracích někteří lidé považovali za užitečné, na ukrajinisty pokřikovat a různě proti nim gestikulovat.

Mám vzpomínku na leden, ale nejsem si zcela jist, že i kyrysníci v těch svých brněních byli viditelně na místě za koněm. Nyní se objevili až při zásahu proti výtržnosti. Mohu se ptát, proč schodiště nebylo vyklizeno a nebo uzavřeno předem, aby se na něm nic nepřihodilo? Vždyť to všichni slyšeli nejméně od půl druhé jako já, že se opakují výzvy k zákroku proti ukrajinskému praporu, který tak bombasticky upozorňuje z fasády Muzea celý svět, že ukrajinští válečníci mají podporu vládních kruhů a spol.

Není mi jasno. Pokud bylo náměstí úředně zadáno pro demonstraci pana Rajchla proti bídě, proč policisté neodkázali do mezí protidemonstranty? A nebo, měli-li podporovatelé fašounů na Ukrajině zadán prostor u Muzea, proč odsud nebyli vykázáni ti druzí? Pokud neměli žlutomodří svou demonstraci oznámenu, proč tam stáli a nikdo je nepožádal, aby odešli? A pokud nebylo jejich počínání proti předpisům, proč nebyli preventivně od nich odděleni demonstranti protivládní? Toť zajímavé a já se mohu domýšlet, že bylo naplánováno více variant vzniku dobrých a skvělých důvodů pro ušmudlání nejméně stotisícové demonstrace nějakou potyčkou pár desítek lidí někde na náměstí. Proč mě napadá provokace? Někdo soudný si může myslet, že pan Rakušan nedokáže vymyslet něco, co státní moc praktikuje všude na světě od nepaměti? Nebo že pokud by to nedokázal vymyslet sám, že mu to nepřihraje nějaký odborník z profesionálního zázemí, z nějaké odborně zdatné složky? Jsem docela zvědav, jak mistrovsky mocipáni využijí to, co se podle mého přesvědčení podařilo někomu neznámému zosnovat. Asi se ale nedovíme, kdo za to dostal pochvalu, že se to povedlo.

Zvláště kouzelný je obrázek, na němž je pan docent Ševčík vyvracen někde na schodišti těžkooděnými policisty. To je sousto pro presstituty a patrně i pro jeho kolegy a nadřízené na vysoké škole, kde působí. Sousto pro lidi, kterým pan Ševčík leze na nervy, protože si něco myslí?

Demonstranti se sešli, aby podpořili požadavky dopředu oznámené. Pánové z vlády, parlamentu a médií by nyní mohli něco kloudného říci k těmto požadavkům. Oni by to říci vlastně měli, i když při jejich morální úrovni budou jistě tvrdit, že demonstrantů nebylo zase tak moc, aby museli reagovat. Ale kdepak, požadavky budou zatím ignorovat? Zato mají tučné sousto, které budou dokola přežvykovat? O tom, jací zločinci se sešli, aby strhli ukrajinský prapor z Muzea. To jako fakt si někdo soudný myslel, že o víkendu v Muzeu bude někdo, kdo by vlajku mohl sundat? To jako fakt si někdo myslel, že půjde do Muzea a někam na místě běžně nepřístupném prapor odmontuje, nebo někam na fasádu poleze, aby prapor strhl? A nebo to bylo tak, že zase po letech někdo skupinu lidí někam dovedl, aby je tentokrát těžkoodění kyrysníci mohli vytlačit? A aby se pak kolem toho mohly točit spekulace, lži a falešné výklady události, vyhovující vládě nad námi a proti nám?

To jako fakt si někdo myslí, že docent Ševčík se hrnul spolu s nějakým davem strhávat prapor? Pan docent se snad v poslední době projevoval jako debil, od kterého by bylo možné očekávat takovou volovinu? Pan rektor už nabíjí ostré, aby pana děkana odstřelil? Aby měl pokoj? Aby nemusel čelit kritice presstitutů a vážených akademiků, těch, kteří to oddaně táhnou s režimem skutečné vlastizrady? Uvidíme.

Napsal jsem o bezprostředních vlastních dojmech a než jsem text odeslal ze svého písí, už mám přečtené názory jiných z Parlamentních listů i shlédnuta nějaká videa z you tube. Je vidět jasně, že nejen já cítím, že nějaká kulišárna proběhla…

Docela mě pobavil jeden pan Dolejš, jehož vyjádření čtu na Parlamentních listech, když bystře přispěl hlubokomyslnou poznámkou o tom, že zfašizovaní hejhulové hodlali ničit státní symbol brutálně napadené země a ještě nějaké intelektuálské kecy k tomu dodal. O panu inženýrovi mám své mínění, docela mně je nepříjemné, že ten člověk se pořád může lepit na jednu politickou stranu, která mu dlouhá léta usnadnila živobytí běžně nemyslitelné a které já naopak odevzdal docela dost úplně nezištně. Já si dovoluji myslet a nikomu nevnucuji, že v této chvíli je právě onen prapor bohužel symbolem fašistického režimu a ti lidé, kteří se snad domnívali, že jejich počínání u Muzea má smysl, jsou podle mého názoru emocemi uchvácení občané, kteří nedokázali domýšlet, že jejich počínání na hranici výtržnosti je v daném okamžiku nahrávka panu Rakušanovi a dalším osobnostem. A mohu dodat, že na některých videích z dění u Muzea jsem viděl skutky policistů, o kterých si myslím, že nepatří do rejstříku aktivit podle onoho hesla pomáhat a chránit. Prostě jsem viděl třeba i to, že do nějakého člověka se dva kyrysníci vydali kopat, aniž by sami byli nějak napadeni. Že by jim nadával? A to by měli nárok ho fyzicky mordovat?

Čím více se dovídám z médií všeho druhu, tím více mně vychází spekulace, že snaha ušmudlat s pomocí provokace velkolepou demonstraci odporu proti vládě, která ošklivě panuje nad lidmi a proti lidem, se vydařila podle nějakého mně neznámého plánu.

Teď jde mimo jiné i o to, jak si s tím poradí jedna i druhá strana konfliktu ve společnosti. A také jde o to, jak se s tím popasuje široká veřejnost. Dá veřejnost většinově na názory všech mudrlantů od pana Rakušana, přes všelijaké presstituty a umělce až po pana Dolejše?

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *