Marek Řezanka: Vládní rady nad zlato

Premiér Petr Fiala se zjevně řídí heslem: Když tě nikdo nechválí, pochval se sám. Jedině tak lze chápat jeho nejnověji vyslaný signál české veřejnosti:

Zvládli jsme ceny pohonných hmot, zvládli jsme ceny energií a stejně tak zvládneme i ceny potravin. Ano, zase slyším: zasáhněte do toho, začněte určovat ceny, zbavte potraviny DPH a tak dále a tak dále. Jediný výsledek by byl, že by jich zase byl nedostatek. Nijak bychom si nepomohli.

Nejsem si zcela jist, zda litr benzínu za cca 40 korun a litr nafty za cca 37 korun je možno brát jako zvládnutí.

Možná by se Petr Fiala měl nejprve zeptat tuzemských firem, kolik platí za plyn a za elektřinu – a jak jsou konkurenceschopné.

Rovněž by se mohl zeptat lidí, kteří marně shánějí některé druhy léků, často pro jejich zdraví či zdraví jejich dětí nezbytné. Ti by patrně nesouhlasili, že Fialův kabinet vše zvládá. Premiér by nepochodil ani u zaměstnanců pošt, z nichž nyní mnoho přijde o práci – kvůli špatné práci ministra vnitra.

Nakolik si premiér republiky láme hlavu se stále se nelepšící inflací? Pamatuje se ještě na svá slova, že ještě letos se u nás inflace dostane pod deset procent?

Většina našeho národa nyní hraje nedobrovolnou hru, kdy platy občanů zůstávají více méně stejné, zato ceny všech komodit zběsile rostou. Jak dlouho ji asi budeme moct hrát?  

Poradce premiéra Fialy, Štěpán Křeček, se zřejmě inspiroval u Markéty Pekarové-Adamové, jejíž výrok o svetrech se zařadil hned vedle koláčů Marie Antoinetty:

Proslul jsem tím, že radím lidem, aby jezdili na nákupy do Polska, pokud se jim to vyplatí. Koukám se na to z pohledu lidí. Platí, že je to skutečně výhodnější.

Nemáte-li na energie, noste svetr. Nemůžete-li si koupit potraviny doma, jezděte do zahraničí.

Jakou další radou nás Fialův kabinet oblaží? Já bych jednu měl: Pokud chcete snesitelně žít, zbavte se Fialovy vlády.


Absurdistán

Chcete levné potraviny?
Musíte jet do ciziny.
Vláda, marná snaha,
lidem nepomáhá…

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *