Erik Best: Odměna za antibabišovské zpravodajství

Česká televize a Český rozhlas patřily k lídrům antibabišovského hnutí, jež vyneslo k moci pětikoalici, a vláda Petra Fialy se jim nyní hodlá odvděčit zvýšením koncesionářských poplatků.

Noviny oligarchů budou trestány vyšší sazbou DPH, zatímco veřejnoprávní média mají být odměněna razantním zvýšením garantovaných ročních příjmů z poplatků, které již nyní činí 5,7 miliardy Kč pro Českou televizi a 2,1 miliardy Kč pro Český rozhlas. Potenciálně podstatnější detail se skrývá v jedné větě z rozpočtu ČT: „Povinnost platit televizní poplatek navázána na držení televizního přijímače se ukazuje díky technologickému vývoji a změnám v chování diváků jako nevyhovující…“.

Televize chce začít vybírat poplatky i za mobilní telefony, tablety a počítače. Pokud budou firmy povinny platit za každé takové „jiné zařízení“, které vlastní, jako je tomu nyní u televizorů a rádií, zvýší se garantované roční rozpočty veřejnoprávních médií o miliardy korun. Z toho bude možné financovat mnohem více protibabišovské žurnalistiky.

O autorovi podrobněji ZDE

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *