Český dobrovolník na Donbasu: je špatné, že se Rusko nezabývá propagandou (video)

Vlastní dopisovatelka portálu Pravda.ru na Donbasu Darja Aslamová navštívila linii bojových akcí a setkala se s dobrovolníkem z Česka, který spolu s manželkou bojuje na straně Ruska. Vysvětlil, proč osm let hájí Donbas, jak ukrajinská propaganda předběhla tu ruskou a kdy se na Ukrajině objevila armáda NATO.

Horká témata dopisovatelky portálu Pravda.ru na Donbasu Darji Aslamové

– Proč jste z Česka přijel na Donbas?

Protože jsem dítě Sovětského svazu. Narodil jsem se v Československu, v Praze. Československo bylo spojeno se Sovětským svazem. Druhým státním jazykem byla ruština. Ve škole nás už od čtvrté třídy učili mluvit rusky.

– Jaké je vaše povolání?

Jsem veterinární lékař. Ale člověk musí léčit i lidi, dokonce i svého velitele jsem léčil.

– Vaše přezdívka je Hroch. Jméno neprozradíte?

Proč ne? Jmenuji se Jura. Nemusím se skrývat. V Česku jsem již odsouzen na 20 let za „terorismus“, za účast ve zvláštní operaci. Na 20 let jsem byl odsouzen nejen já, ale všichni Češi, kteří tu byli. Na celém světě to udělala jen jedna země – Česká republika.

– Takže se nemůžete vrátit do Prahy?

Nikdy jsem se nechtěl vrátit. Už mám občanský průkaz občana RF. Moje žena je Ruska.

– Kde jste se seznámil se svou budoucí ženou?

Na Kypru. Přijela tam. A žil jsem tehdy na Kypru. Já jsem se vůbec mentálně pro Česko nehodil.

– Co dělá vaše žena?

Je dobrou a kvalifikovanou obsluhou pancéřových pěstí. Je tu od roku 2015.

– Úžasné! Proč jste se rozhodl sem vůbec přijet?

Rozhodli jsme se, že přijedeme do Černigova, kde byli naši známí. Bohužel jsem viděl všechny ty zrůdy, nacisty. Byl tam jejich oddíl, zuřili, babičky uráželi. V té době za nás to byli ještě lidé. V Den vítězství babička zpívala „Kaťušu“. Jezdila auta UAZ. Na některých voj. autech byly georgijevské stužky. V roce 2014 jsme žili v Černigově čtyři měsíce.

Na ruské straně nebyla a není žádná propaganda. Proruští lidé mi mohli říkat cokoliv. Jen jsem nemohl tušit, že Ukrajinci jsou v té době již chochlové. Že je to vůbec možné. Byl jsem například Na Vítězné přehlídce v Kyjevě a obyvatelé mi říkali: vy Češi jste tak milí, ale vy jste nás zradili, Česko je v NATO. Mám spoustu přátel: Rusy, Ukrajince. A teď mi píšou moji bývalí kamarádi chochlové, že budou na náměstích tančit na mých kostech. Dříve byli proruští, teď jsou to nacisté.

– Natolik dobře funguje propaganda na Ukrajině?

Ano, dobře. To Rusové přehlédli. Začalo to hned po rozpadu Sovětského svazu, už tehdy to tak bylo. Avšak FSB (ruská zpravodajská služba) seděla a nedělala nic, zatímco SBU (ukrajinská zpravodajská služba) pracovala naplno. Vy vůbec nevedete informační válku.

– Souhlasím. To znamená, že by bylo zapotřebí, aby za nás Češi vedli informační válku?

Kdepak, Česko už vůbec neexistuje jako země, protože tam už nic není vlastního. Prakticky veškerý majetek je německý. Češi jsou otroky ve své vlastní zemi.

– Opět jste se dostali do koloniálního područí, stali jste se kolonií NATO a Německa.

Jsme tak zvyklí. Co bylo před 300 lety v Česku? V roce 1620 byla třicetiletá válka. Jak skončila třicetiletá válka? 300 let se v Česku ani česky nemluvilo.

– NATO zásobuje nyní Ukrajinu pouze zbraněmi. Co myslíte, že budou zde bojovat i vojáci z východní Evropy?

Už se do toho zapletli. Je jedno, zda poskytuješ zbraně, anebo fyzicky bojuješ? Už jsou tady, už se do toho zapojili. Cožpak si myslíte, že české zařízení „Vampire“ obsluhují Ukrajinci? Obsluhuje to samozřejmě Česko. Je to velmi složitá instalace raketového dělostřelectva, samonabíjecí. Jmenovitě se jedná o československé raketomety a houfnice DANA. Je tam označení C.

Natovští vojáci jsou tam už dávno. Už v roce 2015 Česká armáda vycvičila ukrajinskou armádu, jak obsluhovat dělostřelecké zařízení. Slyšeli jsme je, když jsme je zachytili vysílačkou. Nebyli to žoldáci, ale voj. zástupci České armády.

– A Čechů je tu mnoho?

Ano. Tři z nich jsou pohřbeni na Saurském pohřebišti. Nemůžu o nich mluvit, protože jejich rodiny by měly problémy.

Video rozhovoru:

Rozhovor vedla Darja Aslamova

ZDROJ (překlad Naše Pravda)

Příspěvek byl publikován v rubrice Kauza Ukrajina, Rozhovory, Z Ruska. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *