PhDr. Zdeněk Zbořil: Melodrama „Profesionálové“ se mění v realitu

Naše televize občas opakuje oblíbený seriál Profesionálové, kde se mluví o tajných britských službách. Vždycky se mluví jenom o šéfovi MI-6, jako o někom kdo je ve vzdáleném pozadí, zatím co Bodie, Doyle a pan major Cowley z CI-5 jsou až příliš často přítomní i v našich domovech.

A najednou se stala zvláštní věc – byli jsme svědky příjezdu šéfa MI-6 do Prahy, kde se rozhodl nám, a možná i někomu jinému, něco důležitého sdělit,

Je to určitě zajímavá událost, pan Richard Moore, údajně podle zpráv našich médií, vystupoval v posledních dvou letech ve své funkci na veřejnosti teprve podruhé. Když pomineme to, že se obvykle ve Velké Británii neznámý šéf MI-6 drží spíše stranou veřejného dění, tak do Prahy, do cizího prostředí, dnes dokonce už i do zahraničí, přijel a přednesl pro českou bezpečnostní a zpravodajskou komunitu a několik zahraničních novinářů, tento významný muž, téměř programové prohlášení.

Zajímavé na tom bylo, že se vše odehrálo na půdě britského velvyslanectví, že to nebylo ani v Černínském paláci a ani na Pražském Hradě. To znamená, že ani u ministra zahraničních věcí, ani u prezidenta, navíc vojáka, který v té době, kdy pan Moore v Praze vysvětloval, jak to bude ve střední a východní Evropě v budoucnu vypadat, navštívil Jihočeský kraj, kde zkoumal, jak jsou v Hořicích připraveni na čerpání dotací na uvedení pašijových her příští rok na jaře.

Šéf MI-6 nás pochválil…

Tato událost byla v každém případě pozoruhodná tím, že média si okamžitě začala vymýšlet, a samozřejmě i potom všichni jejich konzumenti, proč k tomu došlo, jak tomu došlo a o co vlastně šlo. Úplnou náhodou jsem viděl přímý přenos, nebo jeho podstatnou část, na ČT 24 v poledne, tuším, že to bylo 19. července, ve kterém mě zaujalo, že šéf MI-6 zmínil „odpor“ českého národa a jeho významných osobností proti ruské (myšleno sovětské) totalitě a proti východoevropskému komunismu. Při této příležitosti jmenoval tři z hrdinů tohoto úsilí – Alexandra Dubčeka, Milana Kunderu a Václava Havla. Česká televize, anebo CNN, to už si nejsem jistý, hned večer trochu tuto reportáž opravila a vynechala jméno generálního tajemníka ÚV KSČ Dubčeka. Už se mluvilo jenom o Milanu Kunderovi a Václavu Havlovi. A předpokládám, že později, v českém vysílání, mohl být později zmizen i Milan Kundera. Úpravy té trochu prostříhané reportáže byly viditelné až přespříliš.

Dozvíme se někdy výsledek „pražské návštěvy“ šéfa MI-6?

To, co se mi zdá na celé události nejdůležitější je, že vzniká dojem, že v Praze začíná nová etapa „oslabování“ Ruské federace, nebo dokonce vyhlašování války. Nikoliv na polích válečných, ale v kuloárech zpravodajských komunit, dokonce a podle slov pana Moora, za pomoci přeběhlíků z nepřátelské strany a „umělé inteligence“. Snad bychom si mohli dovolit upozornit, že opozitum k této dnes oblíbené novince Orwellovského typu, může být i umělá neinteligence, které obě mají, zejména ve vztahu ruských služeb k britským, svou dlouholetou historii. Snad si mnozí z nás ještě pamatují problémy, které vznikaly, když se tyto dvě entity setkávaly, koho si vzájemně vyměňovaly a odstraňovaly, a to dokonce i za cenu života a smrti mnoha svých důstojníků a agentů, jejich přátel a milenek.

Možná, že se ještě něco dozvíme, ale protože vše bylo omezeno, alespoň podle našich zpravodajů, na přítomnost několika zahraničních novinářů a členů českého bezpečnostního společenství, zdá se, že šlo spíše o vyhlášení nového programu, nebo jak se dnes něžně říká výzvy, vysokou britskou autoritou. A asi se budeme, zřejmě v nejbližších dnech, teprve dozvídat, oč vlastně šlo a co bylo cílem tak teatrálního vystoupení šéfa MI-6 – ausgerechnet v České republice, ausgerechnet v Praze. Navíc v podhradí, které má také svou dávnou i nedávnou společnou česko-anglickou historii.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Analytika, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *