PhDr. Zdeněk Zbořil: Možná stojíme v předvečer naplnění Leninova ideálu

V našem historickém okénku bychom si mohli připomenout události staré víc než 100 let, kdy tehdejší sovětský vůdce Lenin vyhlásil elektrifikaci země a elektrifikace. A nyní elektrifikujeme vše, co se dá.

Je to moc hezká paralela, protože ono to Leninovo heslo doslova znělo, že „elektrifikace plus vláda sovětů rovná se komunismus“. Lenin samozřejmě netušil, že budeme elektrifikovat dopravu v Evropě a na celém světě. Zatím mluvíme jenom o automobilové elektromobilitě, ale netušíme, že vlastně by v těch plánech, zelených plánech, se to mělo týkat všeho možného, vč. vojenských zařízení, zbraní… Vždyť absurdita zeleného programu v těchto souvislostech je děsivá.

Plán GOELRO…

Ale abychom se vrátili k Leninovu heslu, které bylo součástí plánu GOELRO a ten spočíval přece v tom, že vyhlašuje, že „masivní industrializace nebo masivní elektrifikace není možné uskutečnit bez masivní politické síly, bez militarizace práce a jedině tak je možné dosáhnout ideálu komunismu.

George Orwell to potom vysvětluje ve svých pracích, zejména ve „Farmě zvířat“, tou nekonečnou výstavbou elektráren. Samozřejmě to vypráví s určitou ironií, která ovšem nebyla na místě. Elektrifikace ve 20. letech ekonomicky zaostalého Ruska byla důležitá. Jenomže se stavělo pomalu, dlouho a za cenu nesmírných obětí.

Stojíme před naplněním Leninova ideálu…

Možná bychom si mohli skutečně a opakovaně připomenout, že „tvrdá vláda sovětů, která dokáže zrealizovat elektrifikaci tak, že vede ke komunismu!“ Možná že už jsme v předvečer naplnění tohoto Leninova ideálu.

Příspěvek byl publikován v rubrice Dějiny a současnost, Rozhovory se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *