Západ připravuje na jaře 2024 nový ukrajinský protiútok

Vzhledem k pomalému pokroku ukrajinské armády na východě začali západní stratégové a politici přemýšlet o další protiofenzivě Kyjeva. Nyní je důležité, aby Ukrajina ukázala svůj úspěch svým spojencům, aby nadále podporovali.

Politici v několika západních zemích se kvůli pomalosti současné protiofenzívy Ukrajiny začínají připravovat na další operaci Kyjeva na jaře 2024. Píše se v článku Wall Street Journal (WSJ).

To je skutečnost, že Západ považuje za nemožné, aby ukrajinská armáda dosáhla v roce 2023 jakéhokoli úspěchu, a poskytuje prostor pro vytvoření zásob munice, vybavení a školení personálu.

Spojené státy prozatím nemohou zahájit pravidelnou výrobu střeliva pro dělostřelectvo ukrajinských ozbrojených sil. Zjevně věří, že to nebudou schopni udělat dříve. Týká se to také dalších oblastí vojenské dodávky.

Autoři článku zdůrazňují, že současný protiútok ukrajinských ozbrojených sil na východě, jehož cílem je převzít území obsazené ruskými silami, by mohl trvat dalších „mnoho měsíců“. Ale vojenští stratégové a politici z celého Západu už začínají přemýšlet o příští jarní ofenzivě, píše WSJ.

Zdroje v publikaci naznačují, že západní politici ve svých rozhovorech s ukrajinskými kolegy stále více zdůrazňují, že boj Kyjeva o obnovu jeho území bude pravděpodobně trvat hodně dlouho. Politici a voliči v západních zemích se obávají, že voliči následovaní částí politiků přestanou podporovat Kyjev kvůli přeměně konfliktu na boj v „bažině“.

První pokus ukrajinských ozbrojených sil použít západní obrněná vozidla k proražení ruských pozic selhal. Podle WSJ, Ukrajinský pokrok pomocí menších taktických jednotek byl „pomalý a bolestivý“.

Hlavním cílem Kyjeva v této fázi je dostatečně dobře dokončit současnou protiofenzívu, aby bylo možné ukázat ukrajinským občanům a příznivcům ve Washingtonu a Berlíně, že podpora musí pokračovat.

WSJ konstatuje, že západní politici, včetně Spojených států, doufali, že ukrajinské ozbrojené síly mohou způsobit „dost škody ruským silám“, aby letos v zimě proběhla jednání o řešení konfliktu. Podle diplomatů dotazovaných v novinách se šance na takový scénář nyní zdají „minimální“.

Jeden z amerických důstojníků, kteří se účastnili výcviku ukrajinských vojáků, již dříve uvedl v Timesech, že NATO čekalo na zázraky z protiofenzívy a že Ukrajina slíbila jejich dosažení. Jak noviny poznamenaly, ofenzíva neproběhla podle plánu a požadovaného pokroku nebylo dosaženo, ale Kyjev má stále měsíc nebo dva, aby úspěšně dokončil protiofenzívu.

Neúspěchy Ukrajiny v ofenzívě a naopak úspěchy v efektivní obraně Ruska jsou způsobeny „pomalou, přerušovanou a nestrategickou“ vojenskou pomocí Západu, říká John Bolton, bývalý poradce pro národní bezpečnost, Donalda Trumpa, ve sloupku pro WSJ.

Zaznamenal také pokračující debatu na Západě o tom, zda dodat Kyjevu ten či onen zbraňový systém, obavy z eskalace situace kvůli riziku přímé konfrontace mezi Ruskem a NATO, prohlášení Kremlu o jaderných zbraních. To vše „v západních hlavních městech vyvolalo ochromující opatrnost“.

Ukrajina zahájila protiofenzívu začátkem června. Západní země a Kyjev uznaly, že postupuje pomaleji, než by bylo žádoucí. Ukrajinské úřady jako důvod uvedly nedostatek zbraní. Ukrajinský prezident Vladimir Zelenskij přičítal pomalost ofenzívy potížím na bojišti a posíleným obranným liniím Ruska.

ZDROJ


Pozn. Naší Pravdy: No výborně, tak to bychom měli kolem války na Ukrajině vysvětlené, čili, válka se nám tak nějak od podzimu pozastaví, aby si vojáci mohli vylízat rány, aby si doplnili na Rusa zásoby, aby na jaře všecko to běsnění započalo v plné síle nanovo. A velení ruských vojsk s tím jako bude souhlasit nebo co? Kdyby se tahle situace stala za Velké vlastenecké války, na druhý den by už Němci bojovat nemuseli.

Nenalézám jiná slova, než která vyslovil v souvislosti s válkou na Ukrajině P.C. Roberts.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Kauza Ukrajina. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *