Dr. Paul Craig Roberts: Putinova přehnaná opatrnost vede přímo ke Třetí světové válce

Po 18 měsících stále se rozšiřující války Putin stále není schopen rozpoznat selhání své „omezené vojenské operace“, komentuje Dr. Paul Craig Roberts, americký publicista.

Putin zdaleka nepřesvědčil Washington, že jeho zájmy se omezují na ochranu ruského lidu na bývalém ruském území, který byl sovětskými vůdci přeřazen do ukrajinské provincie Sovětského svazu, ale přesvědčil Washington, že Rusko je slabé a že on je nerozhodný.

► Dr. P.C. Roberts: Washington si prosí o preventivní jaderný útok z Ruska

Důsledkem byla stále se rozšiřující válka a masivní rozšíření NATO na severozápadní hranici Ruska s přidáním Finska a Švédska do NATO. A nyní Putinova váhavost, která se zdá trvalá, mu přináší okupaci západní Ukrajiny polskou armádou.

Ruský ministr obrany Šojgu v kampani také neprokázal žádnou brilantnost, ale nyní si uvědomuje selhání „omezené vojenské operace“ k ochraně bezpečnosti Ruska a k tomu, aby se přítomnost NATO na ruských hranicích nezvyšovala. Dnes Šojgu řekl, že Polsko připravuje záminku k okupaci západní Ukrajiny. Vzhledem k tomu, že Ukrajině došli vojáci, stěhuje se sem Polsko. Washington to nebude nazývat invazí.

Šojgu šel dále, ať už s Putinovým souhlasem nebo jako kritika neúspěšné „omezené vojenské operace“, to nemohu říci. Na zasedání rady vojenského oddělení Šojgu řekl:

V západním a severozápadním strategickém směru se hrozby pro vojenskou bezpečnost Ruska mnohonásobně zvýšily. Řekl, že vstup Finska a Švédska do NATO je „vážným destabilizačním faktorem“. Šojgu poukázal na to, že od začátku „omezené vojenské operace“ se formace NATO zvýšily 2,5krát.

To je stěží obrázek úspěchu, tak proč Putin setrvává u neúspěšné politiky? Po neúspěchu ukrajinského protiútoku a zdecimování ukrajinské armády je nyní čas na ruskou ofenzívu. Ale nic tomu nenasvědčuje.

Americký plukovník Douglas Macgregor dospěl k závěru, že Putin ve skutečnosti zdržuje ruský postup a ztrácí drahocenný čas, než začne období dešťů. Z vojenského hlediska je pro Putina bezduché nechat si ujít příležitost zasáhnout svého zničeného protivníka a dovést konflikt k rychlému konci dříve, než Washington bude moci konflikt dále eskalovat. Místo toho Putin poskytuje Polsku příležitost přestěhovat se na západní Ukrajinu. Zdá se zřejmé, že to povede k širšímu a nebezpečnějšímu boji.

Plukovník Macgregor nyní souhlasí s tím, co říkám již 18 měsíců, že Putin je na Západě vnímán jako nerozhodný a může být v Rusku poražen nebo alespoň zdiskreditován jako neúspěšný válečný vůdce. Jak jsem zdůraznil, je to velmi nebezpečné vnímání. Provokace Ruska porostou do bodu, kdy vypukne válka.

Plukovník Macgregor nyní vidí situaci jako já, končí komentář Paul Craig Roberts.

ZDROJ


Pozn. Naší Pravdy:

Dr. Roberts věrně popsal situaci. A správně se ptá, proč Putin setrvává u neúspěšné politiky? Odpověď, byť nezazněla, známa přece jen je: příčinou tohoto schizofrenického stavu Ruska je ruský oligarchát, který má své bankovní účty nikoli v Rusku, ale na Západě, především v USA a Velké Británii. A má tam nejen své dolarové účty, kam vyváží své zisky z podnikání v Rusku, ale i na Ukrajině. Má tam také své majetky a rodiny. Jejich děti v Rusku na vysokých školách nestudují, nýbrž na Západě. Tohle se nahlas neříká! Neříkají to dokonce ani ruští komunisté, natož levice obecně, včetně zemí EU! Ti všichni o tomto mlčí!

A jaký tohle všecko má vztah k válce na Ukrajině? Ekonomický, protože v Rusku, stejně jako i na Západě, panuje dolarový kapitalismus, který odnepaměti na válkách vydělává velké peníze. Proto Rusko rozhodně nehodlá válku na Ukrajině ani náhodou ukončit v dohledné době! Rusko má mimořádný zájem válku na Ukrajině udržet v chodu co nejdéle! Vždyť od začátku války na Ukrajině počet dolarových miliardářů v Rusku narostl o 22! Ruský oligarchát v čele s Putinem má však oproti západním oligarchům jednu dost podstatnou nevýhodu, která nakonec ruskému samoděržaví zlomí vaz: nemá k rukám zahraniční kolonie se surovinami a levnou pracovní silou, ze kterých by plynuly nebetyčné zisky.

Proto ruský oligarchát má jen jednu jedinou možnost, jak své i tak astronomické zisky nadále zvyšovat: doslova drhnout vlastní, tedy domácí pracovní sílu až na kost. I proto od počátku války na Ukrajině se sociální situace v Rusku natolik zhoršila, že v Rusku se děsivě zhoršuje bída obyvatelstva. Podmínky, kdy se 1 % populace Ruska zmocnilo 59 % národního bohatství a většina populace je nucena sloužit zájmům tohoto 1 % a žít v chudobě v zájmu prostého přežití, Rusku nedovolují dívat se do budoucnosti s optimismem. Ve výsledku se tahle ruská národní tragédie projevuje děsivým populačním úbytkem, podrobněji ZDE.

Příspěvek byl publikován v rubrice ►DŮLEŽITÉ, Analytika, Kauza Ukrajina se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *