Erik Best: NATOvský tunel

DCA dohodu o spolupráci v oblasti obrany se Spojenými státy podepsal prezident Petr Pavel 1. srpna a nyní může začít veřejná diskuse o tom, co tento dokument vlastně znamená.

Brigádní generál v záloze František Mičánek, který je emeritním děkanem vojenské školy NATO Defence College v Římě, v den podpisu dohody při rozhovoru pro deník Právo poněkud předčasně upozornil, že je potřeba občanům říct, že jakmile začnou cvičení NATO, mohou být omezeni na svých právech, a že třeba dálnice D1 a železnice ze západu na východ budou muset být uzavřeny pro civilní provoz.

Bývalý náčelník generálního štábu armády Jiří Šedivý řekl, že bude zřejmě nutné masivně investovat do silniční sítě, mostů, tunelů a letišť, aby odpovídaly rozměrům a hmotnosti vojenské techniky NATO. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) již veřejně hovořili o započítávání některých položek souvisejících s obranou do 2 % závazku vůči NATO. A to je možná další velký tunel českého byznysu: zajistit, aby ministerstvo obrany a Fialova vláda schválily a ve zrychleném řízení umožnily různé výdaje „související s obranou“, i kdyby pravidla NATO nakonec jejich započítání do 2 % závazku neumožnila.

O autorovi podrobněji ZDE

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *