Erik Best: Fialovy stíhačky za 400 miliard korun

Během svého včerejšího šestihodinového projevu v Poslanecké sněmovně k „daňovému balíčku“ mluvil Andrej Babiš o všem a o ničem, ale stihl prohodit i pár vět o plánovaném nákupu stíhaček F-35.

„My se chceme jenom ptát, jestli skutečně ta letadla F-35 budou stát 400 miliard, jak jsme to četli v médiích?“, prohlásil. Vláda nám stále říká, že nemá na nic peníze, pokračoval, takže by bylo dobré vědět, kolik budou F-35 opravdu stát. Odkazoval se přitom na odhad generála Petra Mikulenky, který do konce loňského roku velel českým vzdušným silám.

Podle něj je uváděná částka 122 miliard Kč pouze pořizovacími náklady, ve kterých není zahrnut životní cyklus a provoz, nemluvě o potřebě průběžně modernizovat software, senzory i výzbroj letounu. Celkové náklady kolem 400 miliard Kč podle něj mohou být reálné.

Babiš by jakožto majitel firmy nikdy nekoupil velké zařízení, aniž by disponoval odhadem nákladů na celou dobu životnosti. A pokud ho nedostane, bude pro něj snadné argumentovat, že premiér Petr Fiala kupuje zajíce v pytli.

O autorovi podrobněji ZDE

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Analytika, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *