Zbyněk Fiala: Přece se nevrátíme 30 let zpět!

Sobotní rozbouřený Václavák byl mladší a odhodlanější. Objevují se realističtější návrhy dalšího postupu a taky srovnání s listopadem 1989.

Při sobotní demonstraci Česko proti vládě bylo na Václavském náměstí i v tom rekordním vedru narváno. Víc lidí však bylo na pravé straně, kde byl stín, zatímco u nešťastníků, kteří zůstali na rozpálené levé straně, co chvíli zasahovali zdravotníci. Hned na první pohled to bylo jiné než jindy. V jasné menšině byli belhající důchodci, kteří dříve dominovali. Protesty se omlazují. Doléhá to na každého.

Roste míra odhodlanosti, projevy jsou ostřejší, reakce taky. Na dlažbě přibylo českých vlajek a na tribuně výrazů „suverenita“. Bouřilo se proti vládě, drahotě, válce, ale taky EU, euru, grýndýlu. Ne všechno mi vonělo, ale držel jsem se Vidlákova pokynu, že teď jsou důležitá čísla, kolik lidí přijde. Nemá cenu pitvat názorové detaily, dokud není šance na změnu.

Znovu zaznívaly výzvy ke společným protestům. Ale s kým?

Skutečně státnicky vyznělo zdánlivě okrajové vystoupení Václavy Schreibové, předsedkyně základní organizace odborů v podniku Eaton Elektrotechnika. Zaujala informací, že základní organizace jí dala mandát, aby se mohla připojit a zúčastnit protestních demonstrací, ať už je pořádá kdokoliv. V této souvislostise obrátila na přítomné odboráře na Václaváku a vyzvala je, aby taky dali mandát svým předsedům a místopředsedům a pověřili je k tomu, aby se připojovali k akcím druhých.

Základní organizace Schreibové přísluší k odborářskému svazu KOVO a je tedy součástí Českomoravské konfederace odborových svazů. Od současného vedení této odborové konfederace si však moc neslibuje: „Dnes ještě nebudu vyzývat ČMKOS, je to zbytečné, odezva žádná.“ Proto se obrací na řadové odboráře a jejich základní organizace a navrhuje zmocnění jejich reprezentantů, aby je mohli účinně zastupovat při organizaci širších protestů:

Je načase, aby se spojily odbory, opozice, parlamentní strany i mimoparlamentní strany, které mají jediný cíl: demisi vlády. Tato vláda neplní své sliby.

V podobném duchu se obrátil na řadové starosty jejich kolega z Kozojidek Ota Březina. Zmínil kauzu Dozimetr, která teď otřásá domácí politikou a nejspíš měří i poločas rozpadu STAN. Toto hnutí se vydává za reprezentanta starostů. „Ptám se, kolegové starostové“, volá starosta Březina, „vám to opravdu nedochází??“

Spojujícím tématem mnoha vystoupení byla válka. Spojujícím zájmem bylo co nejrychlejší ukončení tohoto zabíjení. Nemluvě o tom, že nás to stojí děsivé peníze a odřezává od významných zdrojů i trhů.

Každá zmínka o nezbytnosti míru Václavák vždy rozehřměla a rozvlnila vlajkami. Někde to však hřmělo zdánlivě bez příčiny. Snažil jsem se protlačit k místu neklidu, ale chodník byl téměř neprostupný. Uvnitř to bylo volnější, ale dostat se tam! Pak jsem pochopil.

V protisměru, směrem dolů od koně, rozrážela dav arogantní šňůra mládeže s ukrajinskou vlajkou. Jednou si k tomu dokonce rachotili bubnem. Provokují v Praze, zatímco jejich kamarádi na frontě umírají.

Den předtím jsem slyšel osobní svědectví z Ukrajiny o příběhu kluka, kterého verbíři sbalili na ulici v den jeho osmnáctých narozenin. Za tři měsíce ho rodině vrátili ve futrálu. V Praze tohle nehrozí. Ale proč to podporovat?

Organizátor demonstrace Česko proti vládě, předseda PRO Jindřich Rajchl nabídl ministryni obrany Černochové kontakt na odbornou pomoc v Bohnicích po jejím tvrzení, že je třeba se připravovat na dlouhodobý konflikt. „Nechceme válku, chceme žít v míru. V žádném případě se nebudeme připravovat na válku, udělám vše pro to, abychom jí předešli.“ (Pozn. Naší Pravdy: Výborně. Pak ale vyvstává otázka, PROČ organizátor demonstrace předseda PRO Dr. Jindřich Rajchl odmítá výstup ČR z NATO a EU?)

Advokátka Klára Samková byla obzvlášť přísná. Vidí podobnost v pozvání cizích vojsk, které udělala za zády občanů hrstka komunistických prominentů v roce 1968, a pozváním pro jiná cizí vojska, které se připravuje dnes. Proto se jí zdá demise Fialovy vlády málo:

Nesouhlasím, já žádám, aby byli odvedeni, do vyšetřovací vazby a před soud. Už jednou jsme nesoudili ty, kdo pozvali okupační vojska. Tím si můžeme za to, že je zvou nyní.

Později se k myšlence vrátila a pohrála si s heslem z roku 1989 „nejsme jako oni“. S tím souhlasí. Jenže teď už jsou těmi „oni“ jiní, jsou jimi současní politici, kteří převzali moc za příslib beztrestnosti pro minulý režim. „Nejsme jako oni. Každý politik má být za své činy souzen. A Fiala bude vysvětlovat mezinárodní i ekonomickou politiku. Toho se chci dožít“, řekla odhodlaně Samková.

Klára Samková na demonstraci proti Fialově vládě 16.9.2023:

Novodobým „zvatelům“ a jejich smlouvě se věnovala také senátorka Jana Zwyrtek-Hamplová. Ministerstvo obrany by se podle ní mělo přejmenovat na ministerstvo války. Připomenula, že proti smlouvě s USA hlasovaly v Senátu jen dvě senátorky. Co je to za smlouvu? „To není obrana – je to smlouva o pobytu cizích vojsk na našem území, jenom se to prostě krásně nazývá.“ Dav zareagoval skandováním „hanba, hanba“. „Je to hanba, podepisuju“, řekla senátorka.

Zamrazilo, když mluvila o důvodech, proč na rozbouřený Václavák přišla:

„Neumím si představit, že bych tady nebyla.“ Zwyrtek-Hamplová si vzpomněla na listopad 1989, za co tehdy lidé bojovali: „Za právní stát, za to, aby nevládli hlupáci, kteří si pletou bojlery a brojlery, aby se za názory nevyhazovalo, aby skončila cenzura, občané nemuseli nakupovat v zahraničí a cizí vojska nebyla na území republiky.“ Jenže současný seznam je úplně stejný, přichází nástup nové totality. „Přece se nevrátíme o 30 let zpět!“

► Blíže ZDE

Lékař Ondřej Dostál začal dramaticky:

Mám pro vás smutnou zprávu. Jihokorejský prezident těsně porazil Petra Fialu v mezinárodním průzkumu o nejhoršího státníka. Dnes tedy demonstrujeme proti druhému nejhoršímu premiérovi na světě.

Věnoval se pak bídnému stavu českého zdravotnictví a chybějícím lékům. Vládu však protesty občanů nezajímají:

Doufal jsem, že pan premiér Fiala či pan ministr Válek mezi nás přijdou. Doufal jsem, že když měli tolik odvahy, aby zasedali v Kyjevě, nebudou se bát přijít pod sochu svatého Václava před vlastní občany.

Jak vidno, doufal marně.

Ke stavu českého zdravotnictví promluvila i další lékařka a bývalá senátorka Alena Dernerová. Horkou novinkou je čerstvě přijatý zákoník práce, který vedle jiného znovu prodlužuje pracovní dobu lékařů: „Lékaři mají prodlouženou pracovní dobu, a to tak, že pokud přistoupí na zvýšený počet hodin, budou místo roku pracovat 16 měsíců. Budou takoví lékaři schopni dobře ošetřovat vás, pacienty? Nebudou“, je přesvědčena Dernerová.

Naše školství nezkvétá, ale nikomu to nevadí, zaslechl jsem další téma z tribuny, když jsem se protlačoval davem. Všechna témata nelze zachytit, když máme nejvyšší inflaci, nejvíc zabrzděnou ekonomiku, historicky nejnižší podporu vlády a nejrychlejší růst zadlužení.

Překvapilo mě, že účastníci tak rozhodně vystupují proti euru, které by zrovna té ekonomice pomohlo nižšími úroky. Nižší úroky? Pozor na to, varuje předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek:

Proč má ODS takový zájem o zavedení eura? Je to hlavně zájem o levnější zadlužování ze zahraničí, o navyšování hromady státních dluhů.

Pak se divte, že je Česko proti vládě.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Analytika, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *