Ing. Jiří Paroubek: Jakému zájmu slouží?

Mám v tuto chvíli na mysli jak prezidenta Petra Pavla, tak periodikum s názvem Forum24, které je proslulé svými reakčními názory, častým nevybíravým osobním napadáním těch, kteří zastávají protivládní anebo prostě jiné názory nežli ty jejich jedině správné.

Prezident se sešel v rámci své návštěvy OSN v New Yorku také s lichtenštejnským princem Aloisem. Dost dobře nechápu smysl tohoto setkání s ohledem na miniaturní charakter lichtenštejnského státu. Ještě bych tak pochopil, pokud by nám Lichtenštejnsko chtělo vydat čísla účtů všech českých občanů, kteří si do bank v této zemi ulili své peníze. Ale upřímně, ti, kdo připravovali setkání Pavla a prince Aloise, museli dobře vědět, o co tady půjde. Určitě nepůjde o to, aby Lichtenštejnsko hledalo cestu k posílení českého státního rozpočtu umožněním frontálního útoku na ty české občany, kteří si do této země ulévají své často podezřelé či nezdaněné peníze.

Jde tedy jen a jen o někdejší majetek Lichtenštejnů, vyvlastněný v Čechách a na Moravě lichtenštejnskému vládnoucímu rodu na základě dekretů bývalého prezidenta republiky Beneše v roce 1945.

V současné době se tento spor řeší u Evropského soudu pro lidská práva. U českých soudů však lichtenštejnská knížecí rodina se svými žalobami neuspěla.

Dost dobře nechápu, proč by Česká republika měla řešit celý spor, který nevyvolala, způsobem, o kterém mluvil v New Yorku před médii lichtenštejnský dědičný princ Alois. Nejrozumnější je vyčkat konečného verdiktu soudů. U Evropského soudu pro lidská práva to zřejmě pro Lichtenštejny dopadne podobně jako u českých soudů.

Forum24 se zcela nevlastenecky domáhá toho, „abychom začali hledat spravedlnost a vrátili, co bylo ukradeno“. Slečna redaktorka, jejíž jméno jsem nikdy předtím neslyšel, mluví v souvislosti s tímto soudním sporem o tom, že prý hrozí České republice „obrovská ostuda“. Podle ní, a tady opakuje obezličky a advokátské triky právních zástupců Lichtenštejnů, prý majetky této šlechtické rodiny, včetně zámků Lednice a Valtice, byly zabaveny „v rozporu i s ostudnými Benešovými dekrety, protože Lichtenštejnové nejsou a nebyli Němci! Šlo čistě o to, že zástupci Československa si uvědomovali, že okrást Lichtenštejny bude snadné“. A pak ta milá dáma ve Forum24 napadá české soudy, že prý tolerují i 30 let po sametové revoluci okradení Lichtenštejnů. A pak blábolí cosi o „zbolševizovaných myslích“ Čechů a o tom, že prý tu máme tolik „státních zámků“, „ačkoliv k tomu v republice není vůbec žádný důvod“. 

A v závěru svého článku tato dezorientovaná osoba už vyslovuje rozsudek. Alespoň podle Forum24. Že prý „ty lesy, polnosti a zámky“ „…jsou tu pro ty, kterým poprávu patří“. Tedy jinak řečeno, pro rodinu Lichtenštejnů. (Pozn. Naší Pravdy: podrobněji k Lichtenštejnům ZDE a ZDE)

A jak to kdysi říkal velký český šlechtic, rožmberský vladař Petr Vok z Rožmberka: Finis coronat opus, neboli česky: Konec korunuje dílo. Podle redaktorky „žádný demokratický stát nesmí hájit zločin, jakým krádež bezpochyby je“. Tedy naše reakční periodikum Forum24 se v podstatě dožaduje vydání majetků, které patří státu, rodině Lichtenštejnů. Možná by pak mohli přijít ke slovu také rodiny českých pánů, kterým před čtyřmi sty lety byla významná část těchto majetků v rámci tzv. Obnoveného řízení zemského zabavena a rozdělena věrným habsburského císaře Ferdinanda. Šlo často o majetky české protestantské šlechty, které se dostaly tehdy do rukou Lichtenštejnů. Ale to je jen malé historické odbočení.

Považovat tzv. Benešovy dekrety za „ostudné“, vidím jako vyjádření na úrovni vlastizrady. Jsou dodnes součástí českého právního řádu a tak to i zůstane. A bláboly o jejich vyhaslosti či zkonzumování, jsou skutečně jen bláboly.

Lichtenštejnská knížecí rodina se zrovna v klíčovém a pro republiku a český národ osudném roce 1938 moc nepředvedla. Udržovala čilé kontakty s politiky Henleinovy SdP, kteří pomohli Hitlerovi rozbít republiku. Zaslala blahopřejný telegram A. Hitlerovi k uzavření, pro český národ potupné, Mnichovské dohody. A angažovala se např. při delimitaci a stanovení pomnichovské hranice druhé ČSR tak, že to bylo pro republiku nevýhodné a tedy výhodné pro nacistické Německo.

Nevidím důvodu pro nějaké mimosoudní vyrovnání republiky s Lichtenštejny, neboť by to rozvířilo nekonečné kolo dalších restitučních sporů. Byl by to nesporně postup o nějž by se jako o precedens mohly opřít i jiné německé šlechtické rody, které byly v souladu s Benešovými dekrety vyvlastněny. Nejsem si jist, že Pavel a lidé kolem něj to chápou… Anebo to chápou až moc dobře.

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *