JUDr. Jiří Vyvadil: R. Fico se nedá. Na hrubý pytel hrubou záplatu (video)

Krátce po slovenských parlamentních volbách došlo ke střetu mezi vítězem voleb Robertem Ficem a jeho domovskou frakcí v Evropském parlamentu.

Šéf politického hnutí Směr-SD se opřel do předsedy Strany evropských socialistů (PES) Stefana Löfvena ze Švédska, který prohlásil, že pokud Ficova strana bude pokračovat v protiukrajinské rétorice, postará se „osobně“ o její konec v evropské socialistické frakci.

Je to autoritářské! Suverénní politici se nevydírají, řekl Fico s tím, že odmítá politiku jednoho jediného a neomylného názoru.

Kjell Stefan Löfven je švédský politik a od října 2014 do listopadu 2021 předseda vlády Švédského království.

Strana evropských socialistů podporuje Ukrajinu a očekáváme, že naše členské strany budou i nadále podporovat Ukrajinu, řekl Löfven v rozhovoru pro deník Dagens Nyheter. Bývalý švédský premiér a šéf hnutí PES dodal, že Ficovy proruské názory, výzvy k pozastavení pomoci Ukrajině a zpochybňování politiky EU jsou v rozporu se směřováním evropských socialistů.

Löfven uvedl, že Strana evropských socialistů vyzvala Směr-SD k tomu, aby se „přizpůsobil“ a připustil, že Ficova strana může být ze skupiny vyloučena. Když bude ona proruská rétorika pokračovat a začne se uplatňovat ve vládě, tak se osobně postarám o zahájení procesu vyloučení, řekl Löfven pro Dagens Nyheter.

Směr-SD je více než 20 let řádným členem Strany evropských socialistů, řekl Fico. Vzhledem k tomu, že strana všude v Evropě prohrává, tak by člověk čekal, že naše vítězství ve volbách na Slovensku by mohlo být přirozeně vítané. Místo gratulace se ale Směru-SD dostalo vydírání od předsedy strany Evropských socialistů a bývalého švédského premiéra Stefana Löfvena, řekl Fico ve videoprohlášení, které zveřejnil na svých sociálních sítích.

Fico, kterého v pondělí slovenská prezidentka Zuzana Čaputová pověřila sestavením vlády, dále uvedl, že jeho straně hrozí vyloučení ze socialistické frakce v Evropské unii. Pokud Směr-SD bude během svého vládnutí pokračovat ve svém postoji k válce na Ukrajině, tak se Löfven osobně postará o to, aby začal proces vedoucí k vyloučení Směru-SD z této mezinárodní politické struktury, doplnil bývalý slovenský premiér.

JUDr. Robert Fico: Místo gratulace
přišla Evropská socialistická strana s vydíráním

Politik to sarkasticky označil za „překrásné a demokratické“. Fico řekl s odkazem na to, pokud budou dál razit názor, že by EU měla na Ukrajině převzít mírovou iniciativu:

Buď budeme říkat to, co žádají Spojené státy americké, anebo nás vyloučí. Buď se zařadíme a budeme vykonávat politiku jednoho jediného názoru, nebo se z nás stanou vyvrhelové.

Podle Fica se předseda PES Löfven důsledně řídí filozofií, že ten, kdo je pro mír, je válečný štváč, zatímco ten, kdo je pro válku a zabíjení, tak je mírový aktivista. Löfvenovo prohlášení je nedemokratické a nerespektuje právo na jiný názor. Fico vzkázal svému švédskému kolegovi skrze videozáznam na Facebooku:

Je to autoritářské! Suverénní politici se nevydírají. Radši se podívej po celé Evropě a najdi skutečně levicovou stranu, která pětkrát vyhrála volby. Jako levicově smýšlejícího politika by tě spíš mělo zajímat, že se Slovensko kvůli katastrofální pravicové vládě stalo druhou nejchudší zemí v EU. Máme rozvrácené finance a jedno z nejvyšších zdražování. Toto jsou naše problémy, na které se chceme soustředit.

Odmítáme politiku jednoho jediného a neomylného názoru. Pokud má být daní za to, že se na Slovensku věnujeme skutečné levicové agendě a vyslovujeme suverénní názory, tak takovou daň jsme připraveni zaplatit.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Politika se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *