Erik Best: Bude Ukrajina diktovat energetickou politiku EU?

Lídři Evropské unie na pátečním summitu uvedli, že členské státy výrazně snížily svoji energetickou závislost na Rusku a diverzifikovaly své zdroje.

Zajistíme přístup k cenově dostupné energii, zvýšíme naši energetickou suverenitu a snížíme vnější závislost v dalších klíčových oblastech, ve kterých EU potřebuje vybudovat dostatečnou úroveň kapacit, aby zajistila svůj ekonomický a sociální blahobyt, prohlásili. Ukrajina usiluje o rychlejší postup a Mezinárodní pracovní skupina pro sankce vůči Rusku v září za podpory Volodymyra Zelenského vyzvala k uvalení embarga EU na ruský LNG a k zavedení podmínky, aby veškerý ruský potrubní plyn proudil do Evropy přes Ukrajinu.

Pracovní skupina rovněž požadovala, aby Evropská komise získala výhradní právo jako jediný evropský nákupčí ruského plynu a převzala tak všechny stávající smlouvy na takovéto dodávky. Když vedoucí představitelé EU, včetně prezidenta Petra Pavla, proklamují, že Ukrajinu budou podporovat tak dlouho, jak to bude nutné, a to všemi možnými prostředky, tak by měli být konkrétnější, pokud jde o ruský plyn.

O autorovi podrobněji ZDE

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Kauza Ukrajina, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *