Erik Best: Oddělené základní školství pro Ukrajince

Ministr vnitra Vít Rakušan v poslední době opakovaně řekl, že Fialova vláda podcenila jazykové vzdělávání ukrajinských dětí a že kvůli tomu ve školách často vznikaly velké komunikační bariéry. „Příliš jsme spoléhali na to, že ty jazyky jsou si podobné“, uvedl.

Když takhle mluví, působí právě Rakušan jako ten negramotný. Bývalo by stačilo se zeptat asistentů, kteří v českých školách pomáhali ukrajinským dětem ještě před začátkem války. Některé děti jsou bezesporu nadané nebo pilné a obtíže překonávají, ale veřejně dostupné výsledky programu PISA (CZ, UA) jasně ukazují, že míchání českých a ukrajinských žáků táhne ty české dolů, a to bez ohledu na jazykovou bariéru.

Pokud toto není cílem Fialovy vlády, není ještě pozdě zaangažovat ukrajinské učitele žijící v Česku a zajistit tak pro ukrajinské děti oddělené školství v ukrajinštině. Pokud se tak nestane, kvalita českého školství se bude pro všechny nadále zhoršovat.

O autorovi podrobněji ZDE

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Kauza Ukrajina se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *