JUDr. Ján Čarnogurský o svém vztahu k Rusku

Bývalý ministerský předseda SR, exministr spravedlnosti, zakladatel, dlouholetý předseda KDH, dnes advokát a předseda Slovensko-ruské společnosti Ján Čarnogurský v pořadu Diskuse na paletě komentuje aktuální společensko-politickou situaci doma i v zahraničí.

V úvodu hovoří o svém vztahu k Rusku, a mimo jiné si myslí, že dokud bude Rusko existovat, jako velmoc bude bránit tomu, aby se svět stal obětí jiných velmocí a poskytne možnost rozvoje i pro menší státy, zejména slovanské. Ačkoli jako disident kritizoval Sovětský svaz, vysvětluje, proč souhlasí s tvrzením ruského prezidenta Vladimira Putina, že rozpad SSSR byl největší geopolitickou katastrofou v dějinách. Domnívá se, že nenávist a otevřené nepřátelství Západu k Rusku pramení z faktu, že Rusko je fakticky nejbohatší stát světa, na jehož území se nachází až 37 procent světových zásob surovin. Druhým důvodem je fakt, že Rusko je jediná země, která je schopna vojensky porazit Západ.

Válku na Ukrajině podle něj nepochybně vyhraje Ruská federace, protože jí jde o přežití – v opačném případě by Západ docílil, aby se Rusko rozdrobilo na několik států a v dnešní podobě zaniklo. Také poukázal na to, že přestože Rusové v konfliktu bojují pouze vlastními silami a Ukrajině pomáhá celé NATO, protiofenziva není úspěšná a Kyjev válku prohrává. Je přesvědčen, že prohra Ukrajiny s Ruskem bude i prohrou Západu, který se stane politicky bezmocný. Následně americký dolar ztratí hodnotu, přestane být světovou směnnou valutou a USA čeká ekonomický úpadek. Dalším důsledkem bude podle něj rozpad paktu NATO a odchod americké armády z Evropy.

Zdůraznil také, že západní země lžou, když tvrdí, že vojenská operace na Ukrajině je neodůvodněná – naopak – Rusko jí nutně reagovalo na nepřátelské kroky USA a NATO a bezprostřední ohrožení národní bezpečnosti v těsné blízkosti svých hranic, zejména po státním převratu na Ukrajině v roce 2014, známém jako Majdan.

Upozornil, že metody, které dnes používá ukrajinský stát, jsou fašistické, čímž souvisí i kult Stepana Bandery, jehož vojenské jednotky v době 2. světové války bojovaly po boku nacistického Německa proti Rudé armádě. Dodal, že současná Ukrajina neměla vlastní státní ideologii, přičemž tuto mezeru zaplnil banderismus a falešná propaganda o světlé budoucnosti v EU.

Dotkl se i témat protiruských sankcí, které jsou podle jeho názoru odsouzeny k neúspěchu, protože všechny potřebné suroviny si umí Moskva pořídit na vlastním území a ekonomicky za Ruskem stojí většina obyvatel zeměkoule. Sankční opatření Rusku v konečném důsledku ještě pomohla, protože odstranili západní konkurenci na vnitřním trhu, z čehož profitují domácí výrobci a ekonomika. Na závěr uvedl, že věří ve zlepšení slovensko-ruských vztahů, které poškodily předchozí vlády – i v rámci naší blízkosti jako slovanských národů.

Více ve videu:

Příspěvek byl publikován v rubrice ►DŮLEŽITÉ, Analytika, Kauza Ukrajina, Politika, Rozhovory se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *