Šokující hloupost Elona Muska

10. listopadu přinesla agentura Reuters titulek „Ve společnosti SpaceX stoupá počet úrazů pracovníků, jak Elon Musk spěchá na Mars“ a uvedla, že „agentura Reuters zdokumentovala nejméně 600 dosud nehlášených úrazů na pracovišti Muskovy raketové společnosti:

Rozdrcené končetiny, amputace, úrazy elektrickým proudem, poranění hlavy a očí a jedno úmrtí. Zaměstnanci SpaceX tvrdí, že platí cenu za miliardářovu snahu kolonizovat vesmír závratnou rychlostí.

Uvádějí šokující případy bezuzdné psychopatické lhostejnosti Muska k fyzické bezpečnosti jeho zaměstnanců. Například:

Jeho zaměstnanci „potřebovali převézt izolační pěnu do hlavního hangáru raketové společnosti, ale neměli žádné popruhy k zajištění nákladu. LeBlanc, relativně nový zaměstnanec, nabídl řešení, jak náklad přidržet: Sedl si na něj. Poté, co nákladní auto vyjelo, strhl poryv vzduchu LeBlanca i s izolací z přívěsu a on narazil hlavou do chodníku… Na místě byl prohlášen za mrtvého na následky úrazu hlavy.

Federální inspektoři amerického Úřadu pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci (OSHA) později konstatovali, že společnost SpaceX nechránila LeBlanca před zjevným nebezpečím, a upozornili na závažnost a závažnost porušení předpisů. LeBlancovi spolupracovníci sdělili úřadu OSHA, že společnost SpaceX neměla žádný přístup k vázacím prostředkům a žádný postup nebo dohled nad manipulací s takovým nákladem. SpaceX problémy uznala a agentura jí podle inspekční zprávy nařídila, aby provedla sedm konkrétních bezpečnostních zlepšení, včetně většího počtu školení a vybavení…

Současní i bývalí zaměstnanci uvedli, že tato zranění odrážejí chaotičnost na pracovišti, kde často nedostatečně proškolení a přetíženi zaměstnanci běžně opomíjeli základní bezpečnostní postupy, protože narychlo plnili Muskovy agresivní termíny vesmírných misí. Společnost SpaceX, kterou Musk založil před více než dvaceti lety, podle více než desítky současných a bývalých zaměstnanců, včetně bývalého vedoucího pracovníka, zastává názor, že pracovníci jsou zodpovědní za svou ochranu.

Sám Musk se při návštěvách pracovišť SpaceX někdy jevil v otázce bezpečnosti nedbalý: Čtyři zaměstnanci uvedli, že si někdy hrál s plamenometem a odrazoval pracovníky od nošení bezpečnostní žluté barvy, protože nemá rád jasné barvy.

Více než tucet současných a bývalých zaměstnanců uvedlo, že laxní kultura bezpečnosti částečně pramení z Muskova pohrdání vnímanou byrokracií a z přesvědčení uvnitř SpaceX, že společnost je vůdčí silou naléhavé snahy vytvořit ve vesmíru útočiště před umírající Zemí.

Elonova představa, že SpaceX má za úkol co nejdříve se dostat na Mars a zachránit lidstvo, prostupuje všemi částmi společnosti, řekl Tom Moline, bývalý vedoucí inženýr avioniky ve SpaceX, který patřil ke skupině zaměstnanců propuštěných poté, co vznesl stížnosti na pracovišti.

Samotná myšlenka, že řešení zhoršování životního prostředí, které náš druh způsobuje naší planetě, by spočívalo v evakuaci miliardy jejích obyvatel (v současné době je to kolem osmi miliard) na Mars, který má průměrnou povrchovou teplotu -60 °C a jehož ovzduší má tlak na povrchu sotva jen 1 % pozemského tlaku a který je složen převážně z oxidu uhličitého s trochou dusíku a argonu. Kyslík tam téměř není. By bylo šílené, kdyby to nebyla obyčejná hloupost.

Mars je všechno možné, jen ne obyvatelná planeta, jakou je ta naše. Koneckonců tvorové na Zemi se stali takovými, jací jsou, díky prostředí naší planety – přizpůsobovali se těmto podmínkám po tisíciletí. To nás stvořilo. Na Marsu bychom rychle zemřeli. Tam jsme se nevyvíjeli.

Jaké by byly náklady na přesídlení jen jednoho člověka z těchto 8 miliard na Mars? Byly by to miliardy dolarů? Vynásobte si to počtem přesídlených lidí. A to Musk ignoruje bilióny ostatních tvorů na Zemi.

Přesto si Musk myslí, že stojí za to, aby jeho zaměstnanci „zaplatili cenu za miliardářův tlak na kolonizaci vesmíru závratnou rychlostí? Páni!

Eric Zuesse

ZDROJ (překlad Zvědavec)

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Analytika, Věda a výzkum. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *