Znepokojivý nárůst počtu dětí závislých na mobilech a tabletech (video)

Počet mladých lidí a zejména dětí v útlém věku, které jsou závislé na mobilech a tabletech, je enormní a stále stoupá. O tom, jak velký negativní vliv má každodenní používání mobilů a sociálních sítí na děti, se stále málo mluví a ne mnoho rodičů má o tom povědomí. Video dole slouží jako varování pro všechny.

Termín iPadové děti se používá pro děti, které jsou vychovávány bez jakéhokoli omezení technologií. Za vším tím sarkasmem se však skrývá celá řada nepříjemných pravd o tom, kam naše společnost směřuje. Děti zítřka budou žít život, na který nemůžeme ani pomyslet. Abychom pochopili, co se děje, musíme se podívat, jak to bylo před několika desetiletími. Nedávno bylo normální, že si děti hrály venku bez dozoru delší dobu, konkrétně si hrály s ostatními dětmi. Sportovaly a lozily na stromy. Tím si dětí rozvíjely užitečné dovednosti, jak komunikovat, jak vyjednávat, jak delegovat, jak se bránit, jak si najít přátele a jak je důležitá týmová práce. Pomáhá jim rozvíjet celoživotní přátelství.

Na začátku 80. let se venkovní hra bez dozoru stala mnohem méně častou a nahradily ji přísně sledované výlety do parku a kontrolované hry. Dnešní děti trpí poruchou nedostatku přírody, což je termín, který vymyslel autor Richard Louv.

Současně se stále zvyšuje míra dětských poruch chování, které jsou předstupněm psychopatie. Tento nárůst je zcela spojen s nedostatkem her bez dozoru a s tím, že stále více rodičů přenechává roli primárních pečovatelů na lidi, kteří ovládají algoritmy. A důsledky toho budou pro společnost katastrofální.

Dnes je lákavější se spoléhat na obrazovky. Rodiče dnes mají tolik práce, že oba rodiče většinou pracují, protože nikdo už nemá peníze. Jak se rodiče vrátí vyčerpaní, je mnohem jednodušší dát dítěti iPad a odpočinout si. Výzkumy upozorňují na dlouhodobé účinky nadměrného času stráveného u obrazovky na děti. Mezi tyto účinky patří poruchy paměti, snížená kontrola emocí, zvýšená míra apatie a úzkosti, nižší míra empatie, opoždění ve vývoji řeči a dokonce kriminální chování.

Generace současných dětí je úzkostnější, deprimovanější, sebevražednější, je méně pravděpodobné, že se vydá ven, že bude mít přátele, že bude mluvit s rodinnými příslušníky, je osamělejší, izolovanější a deprimovanější. Je to děsivá proměna v posledních desetiletích, která vytvořila generaci, jakou vidíme dnes. Děti jsou ještě nemocnější, hloupější, smutnější, osamělejší a tlustší.

Děti v minulosti si každý den hodiny hrály, díky čemuž nejen spalovaly kalorie a udržovaly si fyzickou kondici, ale také to usnadňovalo sociální interakce a zmírňovalo stres. S úbytkem času na hraní však byly negativně ovlivněny všechny aspekty vývoje dítěte, přičemž důsledky pro zdraví a obezitu jsou znepokojivé. Souvislost mezi zvýšeným časem stráveným na obrazovce a obezitou je nepopiratelná. Studie prokázaly, že dlouhodobé vystavení obrazovce vede ke zvýšené touze po jídle a zvýšené oblibě svačin. Studie také ukázaly, že nejvíce obézní děti pokračují v obezitě v dospělosti. Podrobněji již ve videu:

Příspěvek byl publikován v rubrice ►DŮLEŽITÉ, Analytika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *