Život a neuvěřitelná obohacení ruských oligarchů během dvou let války na Ukrajině

Zvěsti o konci oligarchické ekonomiky
se ukázaly jako značně přehnané

Abychom měli všechno a nemuseli za to nic platit. Mnoho lidí zná tento vtipný přípitek, ale jen málokomu z nich se alespoň částečně splní. A těch, kterým se jejich sny zcela splní, lze spočítat na jedné ruce.

I když ne, pravděpodobně nebude dost prstů. A proč vůbec počítat, když už je vše pečlivě spočítáno? Výsledky jsou v žebříčku Forbes „110 ruských dolar. miliardářů“.

Andrej Mělničenko, Alexej Mordašev a Vladimir Potanin na plenárním zasedání kongresu Ruského svazu průmyslníků. Moskva, 16. března 2023.

Mnozí s tímto výkladem pravděpodobně nebudou souhlasit. Jak to, že se „nic nestalo“? Velmi se toho „stalo“: sankční kluziště údajně zasáhlo naše drahé měšce tím nejnemilosrdnějším způsobem. Někdo – naši lidé jsou velkorysí a soucitní – se dokonce smiluje nad oběťmi: vidíte, říkají, že i bohatí pláčou. Oni jsou také lidi.

Ale většině, tedy většině těch, kterým toto téma není lhostejné – zprávy o potížích a deprivacích oligarchů způsobily nepochybně neskrývanou radost: to je to, co oni, krvežíznivci, potřebují! Konečně zjistí, zač je toho loket.

Avšak jak lítost, tak chvástání jsou stejně neopodstatněné: s ruskými miliardáři je vše v pořádku. Nedočkáte se. A to ne v tom smyslu, že zatímco tlustý uschne, hubený zemře, ale v tom, že se fámy o hubnutí ukázaly být mírně řečeno značně přehnané.

Jachta „A“ Andreje Mělničenka je největší motorová plachetnice na světě. Je dlouhá 143 metrů, stěžně se tyčí do závratné výše 91 metrů a její chloubou je prosklená podvodní pozorovatelna. Jachta byla zkonfiskována italskou policií.

Osud oligarchy

V nejnovější verzi „ruského“ seznamu Forbes (pro rok 2023) je na prvním místě Andrej Mělničenko, spoluzakladatel společností Eurochem a SUEK. Osud, který potkal oligarchu č. 1, lze považovat za vzor – když ne pro všechny, tak pro mnohé, kteří byli zařazeni do „zlaté stovky“ Ruska, zcela určitě.

Forbes odhaduje Mělničenkovo ​​jmění na 25,2 miliardy dolarů. Což je o 14,1 miliardy, tedy více než dvojnásobek, 2,3krát více než v roce 2022. A to ještě více než v roce 2021, tedy před poč. voj. vpádu Ruska na Ukrajinu – o 7,3 miliardy. A to navzdory všem potížím a útrapám, na které si „sankcionovaný“ miliardář stěžoval ve svých rozhovorech.

Andrej Mělničenko, jeden z nejbohatších ruských oligarchů a kritik invaze na Ukrajinu.

Na první pohled jsou jeho útrapy opravdu velké. Osobní a rodinné účty, na které „sankcionáři“ mohli dosáhnout, byly zablokovány, majetek byl zabaven v řadě zemí, včetně perly Mělničenkovy flotily – jachty „A“, největší motorové plachetnice na světě (plachetnice s motorovým motorem). Financial Times odhadují, že jachta má hodnotu 600 miliónů dolarů.

A to není celá hořká pravda. Pod Západní sankce se dostal nejen samotný oligarcha, ale i jeho manželka, která vůbec není ruskou občankou. Alexandra Mělničenko (rozená Nikolič) je občankou Srbska a Chorvatska, tedy Evropské unie. Proč taková nemilost? Nic osobního: Paní Mělničenko netrpí kvůli sobě, ale kvůli svému manželovi. Přesněji kvůli jeho majetku.

Než byl Mělničenko zařazen na sankční seznamy, prozíravě odstoupil z představenstev Eurochem a SUEK a opustil seznam beneficientů trustu, který ovládá jeho rozsáhlé finanční a průmyslové impérium: jeho manželka se stala jeho právním nástupcem jako beneficienta. Číslo však, jak se říká, neprošlo.

Pozn. Naší Pravdy: Milióny Rusů nemají záchod, zato elita státu má paláce a jachty. Putinovo bohatství je přísně utajované. Podrobněji ZDE

Nejhorší je, že můj rodinný život trpí, podělil se miliardář o své potíže se švýcarským listem Die Weltwoche v létě 2022. Již nesmím vstoupit do EU, ačkoli moje rodina žila v Evropě. Děti nevidí své kamarády, chybí jim hračky a kladou otázky, na které neumím odpovědět.

Do 24. února 2022 žila rodina včetně hlavy rodiny trvale ve Švýcarsku, ve městě Svatý Mořic. Podnikatel podle něj nenavštěvoval Rusko více než pět týdnů v roce. Ale Švýcarsko, přestože není členem Evropské unie, se k sankcím v plném rozsahu připojilo. Jeho povolení k pobytu ve Švýcarsku bylo zrušeno a v důsledku toho byl Mělničenko nucen změnit svou registraci.

Pokud si ale někdo myslí, že se miliardář vrátil do Ruska, je na velkém omylu. Ve stejném Forbesu je město Ras al-Khaimah (Spojené arabské emiráty) jmenováno jako nové místo trvalého pobytu Mělničenka. Výběr lze jen stěží nazvat náhodným: rok před událostmi, v roce 2021, oligarcha získal pas SAE. Jak jsem se cítil. Na stejném bezpečném břehu, daleko od politických bouří, kotvila jeho druhá superjachta, která unikla zatčení. Je pravda, že je mnohem levnější než ta zkonfiskovaná v Itálii, ale je to alespoň určitá útěcha.

Hlavní „cenou útěchy“ je však pro miliardáře samozřejmě rychlý růst ceny jeho zbývajících aktiv. A zbývá jich věru hodně – i soudě podle velkého počtu miliardářů – hodně. Nebyl poškozen žádný větší majetek. A kam by se taky ty majetky poděly? Všechny hlavní „kouzelné hrnce“, které přinášejí miliardáři peníze, se nacházejí v Rusku.

Nejvýnosnějším z „hrnců“ je dnes Eurochem, jehož hlavní činností je výroba hnojiv (dusík, fosfát, potaš). Po startu SVO (voj. akce RF na Ukrajině) ceny hnojiv na světovém trhu doslova vyletěly vzhůru. Již se jim říká „nová ropa“. Navíc „nová ropa“ má oproti „staré“ významnou výhodu: pro ruská hnojiva neexistují žádné překážky. Dokonce ani v Evropě.

Rada EU vydala zvláštní prohlášení, v němž uvedla, že sankce uvalené na Rusko: „V žádném případě neovlivňují obchod se zemědělskými produkty a potravinářskými produkty, včetně pšenice a hnojiv, mezi Ruskem a třetími zeměmi.“

V důsledku války se sankcemi došlo jen k mírnému poklesu vývozu hnojiv: určité překážky obchodu se skutečně objevily. „Zvýšení cen hnojiv však více než vyrovnalo objemové ztráty kvůli omezením sankcí“, upřímně přiznal Andrej Mělničenko v loňském rozhovoru pro Forbes.

A ještě upřímněji přiznal, že návrat trhu do předchozího, předválečného stavu, se mu objektivně nevyplácí: „Postupné rušení restrikcí a doprovodný pokles cen hnojiv není zisk, ale ztráta pro firmu, z níž má užitek moje rodina.“

To je skutečně pravda: někomu je válka a někomu je matka drahá. Pravda, Andrej Igorevič, upřímně řečeno, stále staví dlouhodobé zájmy nad oportunistické: „Zájmy mohou být různé a to, co v krátkém časovém horizontu vypadá nerozumně, se v dlouhodobém horizontu často jeví úplně jinak. Dlouhodobé zájmy jsou důležitější.“ Jedním slovem, budiž: ať jsou sankce zrušeny.

Super kluci

Mělničenkův příklad je samozřejmě působivý. Jeho finanční úspěch však není nikterak ojedinělý. Z celé dvacítky žebříčku Forbes nejbohatších lidí v Rusku jen jeden, zakladatel Telegramu Pavel Durov, nemá oproti roku 2022 nárůst bohatství. Zbytek je v plusu.

Pro informaci: na druhém místě na ruském seznamu Forbes je šéf holdingu Interros a MMC Norilsk Nickel, Vladimir Potanin, který se „zotavil“ o 6,4 miliardy dolarů ve srovnání s rokem 2022. Na třetím místě je Vladimir Lisin (aktiva: Novolipecký hutní kombinát, První nákladová společnost, První přístavní společnost, Volžská plavební společnost): plus 3,7 miliardy „zelených“. Na čtvrtém místě je Leonid Michelson (Novatek, Sibur Holding): plus 7,6 miliardy…

Tato data však již značně zaostávají za dobou: „oficiální“, tedy tradiční seznam Forbes, se aktualizuje pouze jednou ročně a jeho nejnovější verze odráží situaci před téměř rokem – hodnocení jmění je založeno na cenách akcií a zaznamenaných směnných kurzech k 10. březnu 2023.

Naštěstí má Forbes kromě oficiálního ročního hodnocení méně oficiální a pravděpodobně méně přesné, ale nesrovnatelně efektivnější sledování vzestupů a pádů měšců v reálném čase. Ve skutečnosti se tomu říká: „Seznam miliardářů v reálném čase“.

Jak je uvedeno v doprovodném vysvětlení, „hodnota veřejného majetku jednotlivců se aktualizuje každých 5 minut, když jsou příslušné akciové trhy otevřené“ – s 15minutovým zpožděním. Žebříček je celosvětový, ale jeho sestavovatelé neignorují ani ruské miliardáře.

Takže podle těchto provozních, „skutečných“ údajů, se Mělničenko posunul z prvního na třetí místo v seznamu nejbohatších lidí v Rusku. Ale ne proto, že zchudl. Stav zůstal téměř stejný. No, ponížil o 200 miliónů dolarů, ale jsou to opravdu peníze? No, chci říct, že to nejsou peníze, pokud stále máte 25 miliard.

Musel jsem se vzdát svého místa, protože sousedé na seznamu se prudce rozrostli. Nejbohatším z ruských „skutečných“ miliardářů je Leonid Michelson: hodnota majetku, který vlastní on a jeho rodinní příslušníci, se odhaduje na 29 miliard dolarů. Ve srovnání s březnem 2023 se majetek této rodiny zvýšil o 7,4 miliardy. Stejně jako Mělničenko je i Michelson dnes bohatší než v předvečer událostí, které změnily svět: v roce 2021 měl on a jeho rodina „jen“ 24,9 miliardy.

Na druhém místě je nyní Vladimir Lisin, který za 11 měsíců získal 3,9 miliardy (až 26), o třetí místo se s Mělničenkem dělí Gennadij Timčenko (plus 6,5). Ve stejném období vzrostlo jmění Vagita Alekperova (na pátém místě), Alexeje Mordašova (na sedmém), Michaila Fridmana (na devátém), Sulejmana Kerimova (na 12. místě)… Obecně platí, že mnoho lidí zvýšilo své jmění.

Tuto pro někoho radostnou a pobuřující zprávu potvrzuje další směrodatný zdroj znalostí o životě miliardářů – tisková agentura Bloomberg. Agentura sestavuje vlastní alternativu k Forbesovu seznamu bohatých, Bloomberg Billionaires Index, který je denně aktualizován.

Samozřejmě nebudeme čtenáře zatěžovat novými dvanáctimístnými čísly. Za prvé, všechno dobré je s mírou. A za druhé, tento zdroj neposkytuje zásadně nové poznatky o tématu. Čísla jsou zde samozřejmě poněkud odlišná. Více či méně přesně řečeno: co se způsobu výpočtu bohatství jiných lidí týče, proti gustu žádný dišputát. Ale ti „jednotlivci“ jsou stále stejní, známí. Jen jsou seřazeni v jiném pořadí: Vladimir Potanin je prvním ruským miliardářem v tomto žebříčku.

Řekněme nakonec, že ​​podle Bloombergu za poslední rok vzrostlo celkové bohatství nejbohatších lidí Ruska o 50 miliard dolarů. Největší nárůst přitom zaznamenal Vagit Alekperov (Lukoil) – plus 9,29 miliardy (celkem 25).

Holky, nevdávejte se

Dmitrij Rybolovlev

Je pozoruhodné, že navenek se tento rychlý růst „získaného neúnosnou prací“ dosud nijak neprojevil. O nákupech luxusních jachet, paláců, exotických ostrovů nebo slavných fotbalových klubů nebylo v poslední době slyšet. Naopak, kluby se dokonce prodávají. Dmitrij Rybolovlev (23. místo v „ruském“ seznamu Forbes, 6,4 miliardy dolarů) je tedy podle pověstí připraven rozloučit se s fotbalovým klubem Monako. Sám miliardář podle evropského tisku údajně odhaduje hodnotu svého podílu v Monaku na jednu miliardu dolarů.

Pro informaci: Rybolovlev se stal majitelem klubu v roce 2011. A o dva roky později provedl ještě okázalejší nákup: získal – nebo spíše vzal na 99 let do pronájmu – řecký ostrov Skorpios, který v minulosti patřil miliardáři Aristotelovi Onassisovi. Rybolovlev však ostrov podle všeho zatím prodávat nehodlá. Upřesněme: se svými hlavními ruskými aktivy se již dávno rozešel a v důsledku toho nepodléhal žádným sankcím – kromě ukrajinských. Je tedy svobodný jako pták: může prodávat a kupovat, po čem jeho srdce touží.

Řecký ostrov Skorpio vlastněný ruským dolarovým miliardářem Dmitrijem Rybolovlevem.

Jeho „sankcionovaní“ kolegové z oligarchické dílny v tom ale tak omezeni rovněž nejsou. Kdyby chtěli, mohli si něco takového koupit, aby poznali naše lidi, aby svět lapal po dechu. Světlo se nesbíhalo jako klín k Evropě a Americe. A nelze vyloučit, že i nakupují. Ale v tomto případě se publicitě jednoznačně vyhýbá. A obecně se snaží méně „zářit“ v informačním poli.

Jediným špičkovým ruským členem Forbesu, o kterém se dnes mluví, je ve sloupcích klepů Vladimir Potanin. Ale do těchto „sítí“ spadl ne kvůli svému rozmaru, ne ve vlastním zájmu, ale slovy jedné postavy ze slavného románu „pouze z vůle své vysílající manželky“. Přesněji, bývalé manželky.

Natalja Potanina žaluje svého bývalého manžela v Londýně, kde nyní trvale bydlí, kvůli rozdělení majetku. Bývalý manžel nenechal svou bývalou manželku po rozvodu úplně bez koruny – manželství bylo v roce 2014 rozvedeno. Podle médií, podle samotné žalobkyně, „odškodnění“ činilo 41,5 miliónu dolarů, strana žalovaného trvá na tom, že bylo převedeno dvakrát tolik – 84 miliónů.

Oligarchova bývalá manželka se však domnívá, že si každopádně zaslouží víc: činí nárok na polovinu Potaninových aktiv, která podle nejkonzervativnějšího odhadu (Forbes’ The Real-Time Billionaires List) mají hodnotu 22,3 miliardy dolarů. A soudě podle posledního známého verdiktu v tomto dlouhém soudním sporu britští soudci souhlasí s touto formulací problému.

„Rozhodnutí ve prospěch manželky bylo jen nepatrnou částí obrovského bohatství této rodiny, které bylo zcela nashromážděno během tohoto velmi dlouhého manželství“, uvedl londýnský odvolací soud v roce 2021. Tato instance však nerozhodla ve věci samé, pouze zrušila předchozí soudní rozhodnutí, podle kterého nebylo možné žalobu vůbec uznat.

Poslední zprávy z fronty této rodinně-právní války přišly koncem podzimu: Vladimir Potanin podal stížnost k Nejvyššímu soudu Velké Británie, ve které žádá zrušit verdikt umožňující Natálii Potaninové pokračovat v soudním sporu.

Jak vidíme, exmanželka zatím představuje pro majetek a účty Vladimíra Olegoviče mnohem větší hrozbu než globální konflikt s jeho známými náklady. Což naznačuje, že dopad konfliktu na stávající světový řád není zdaleka tak velký a revoluční, jak by se mohlo zdát, když sledujete zprávy na federálních televizních kanálech nebo posloucháte projevy politiků.

Mise není dokončena

Bohužel se svět nestal sociálně spravedlivějším. A to nejen obecně, ale dokonce i v té jeho části, která začala velké tažení za spravedlivější světový řád. Můžeme částečně souhlasit s těmi, kteří říkají, že „pozůstatky zatracené minulosti“ jsou příliš zakořeněné a rozmanité na to, aby je bylo možné přes noc odstranit. Ale ne v případě ruských oligarchů.

Tedy přesněji s těmi, kterým se tak běžně říká. Moderní běžné chápání termínu „oligarcha“ se samozřejmě značně vzdálilo původnímu: osoba patřící k úzké vládnoucí skupině. Ale ne tak daleko, jak si někteří lidé myslí.

Je známo, jak se tento typ podnikatele v zemi objevil. Vznikl zcela uměle v polovině 90. let – ukvapeným, nouzovým rozdělením nejbohatších částí státního majetku osobám, které se ocitly ve správný čas na správném místě (a hlavně se správnými konexemi), a připojení šťastlivců k různým druhům státních krmelců.

Chovateli byli oligarchové v původním slova smyslu – tehdejší vládnoucí elita. Cíl také není tajemstvím: zbohatlíci byli povoláni, aby se stali pilířem moci, což bylo v existenčním konfliktu se svými odpůrci, kteří hájili jinou cestu rozvoje země. A kalkulace se ukázala jako správná: všechny politické bitvy té doby vyhrála vláda – ne bez pomoci peněžních golemů, které vytvořila.

Ale vynálezci oligarchů opustili síně moci už dávno, ale oligarchové zůstali: ekonomika země, její klíčová odvětví, jsou stále v rukou malé skupiny lidí. Což naznačuje, že mise oligarchů není zdaleka vyčerpána.

Pozn. Naší Pravdy: Americký senátor Bernie Sanders v nedávno vydané knize s názvem It’s OK to Be Angry About Capitalism (Je v pořádku být naštvaný na kapitalismus) tvrdí, že by neměli existovat miliardáři. Podle něj pouze ukončením oligarchie v USA bude možné naplnit americký slib. Podrobněji ZDE (A co v Rusku?)

ZDROJ (překlad Naše Pravda)

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Politika, Z Ruska. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *