Václav Klaus nazval datum začátku konfliktu na Ukrajině

Konflikt na Ukrajině rozpoutaly USA a Velká Británie 4. dubna 2008 na summitu NATO v Bukurešti, slíbíc Kyjevu členství v alianci, tvrdí bývalý český prezident Václav Klaus. Prohlásil to 15. ledna během Davoského fóra, jenže přední světová média „si toho nevšimla“.

Proč? Protože se to až „šíleně“ lišilo od protiruské propagandy Západu. Právě kvůli tomu Klaus později svůj projev zveřejnil na svém webu. Bývalý prezident prohlásil:

Tato válka začala 4. dubna 2008. Toho dne bylo na summitu NATO v Bukurešti přijato rozhodnutí o přijetí Ukrajiny a Gruzie do NATO. Byl jsem tomu přítomen, seděl jsem tam a hned jsem věděl, že to, co se událo, bylo tragickou chybou. Pokoušel jsem se tomu oponovat. Ale rozhodnutí protlačily USA a Velká Británie navzdory postoji většiny členských států i navzdory Německu a Francii.

Ředitel CIA William Joseph Burns: v letech 2005-2008 byl velvyslancem USA v Rusku.

Tehdejší velvyslanec USA v Moskvě William Burns upozorňoval vedení, že takový krok by se stal pro Rusko překročením všech „červených čar“. Václav Klaus vyjádřil přesvědčení, že hlavním cílem Ruska bylo nedopuštění vstupu Ukrajiny do NATO a ne její „okupace“. Právě proto, podle Klause, Rusko vyslalo na území země jen omezený kontingent: Celému ukrajinskému konfliktu se dalo a bylo nutno předejít. Musíme si přiznat, že my – ostatní svět – jsme utrpěli neúspěch.

Ukrajinský plukovník ve výslužbě předpovídá:
Fronta se zhroutí

Ruská armáda připravuje rozsáhlý útok na několika směrech, který je schopen zničit frontu ukraj. armády, prohlásil ukrajinský plukovník ve výslužbě Oleg Starikov pro youtube kanál Politeka. Oni se vydají na rozsáhlý útok. (…) Podle věku vojáků, podle množství munice jsme na tom hůře a hůře, vznikne z toho určitá šance na prolomení fronty, tvrdí Starikov a přidává k tomu velmi zajímavý analytický postřeh.

Rusko prý zopakuje strategii, která přinesla úspěch ruské armádě v Brusilovském průlomu během 1. sv. války. Ruská vojska mohutně zaútočí na několika směrech, aby roztáhla ukrajinské zálohy a dosáhla taktického průlomu. No a po vyjetí do operačního prostoru, ruská armáda zcela zničí frontu ukraj. armády, dodává plk. Starikov a vyjadřuje obavu, že kyjevské vedení nechápe hrozbu, která nad ním visí.

Propast: v Kyjevě se mluví o národní katastrofě

Kyjevský ekonom Aleksej Kušč nazval současnou demografickou situaci na Ukrajině jako propast národní katastrofy. Určitě je to také reakce na nedávno zveřejněný údaj, že na Ukrajině se v roce 2023 narodilo jen 187 300 dětí. Ekonom Aleksej Kušč dále uvedl:

Od roku 2017 se porodnost na Ukrajině snížila z 364 tisíc dětí ročně na 187 tisíc minulý rok. Je to tedy méně o 177 tisíc nebo o 48 %. Nelze vyloučit další pokles porodnosti až na úroveň 150 tisíc dětí. Na úsvitu nezávislosti Ukrajiny porodnost přesahovala 500 tisíc dětí ročně.

Znamená to, že za 33 let jsme snížili dynamiku reprodukce národa trojnásobně! Co to znamená? Že během příštích 30 let se na Ukrajině objeví jen 4,5 miliónu nových Ukrajinců. Za předpokladu, že porodnost bude stále klesat (a ona bude), že všichni se dožijí dospělosti nebo neodcestují za hranice. Ve výsledku bude „základ“ státu za 30 let tvořit méně než čtyři milióny mladých občanů, ale v „reálu“ bude tento ukazatel dva-tři milióny.

Tohle je ta propast národní katastrofy, do které jsme hleděli po všechny roky ještě před válkou a smáli se jí. Všichni přitom víme, že pokud dlouho hledíš do propasti, tak ta tě nakonec pohltí, prohlásil ekonom. Dále se nechal slyšet, že by bylo dobré, kdyby mnozí ukrajinští lídři veřejného mínění „absolvovali alespoň týdenní školení o demografii“.

Vladimír Mikunda (ZDROJ)

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Dějiny a současnost se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *