Marek Řezanka: Co odhalila demonstrace zemědělců?

Protesty zemědělců v Praze ze dne 19.2.2024 ukázaly několik skutečností, nad nimiž je vhodné se trochu zamyslit:

  • 1) Premiér Fiala a jeho kabinet svou dehonestační rétorikou hluboce rozdělují naši společnost a zasévají do ní frustraci, křivdu a nenávist. Lze očekávat, že plody této setby i sklidí.
  • 2) Představitelé protivládních demonstrací jsou za své postoje sankciováni, což je v rozporu s pravidly typickými pro demokratické společnosti. Lze tedy tvrdit, že Fialův kabinet směřuje k totalitnímu zřízení.
  • 3) Většina mainstreamových médií nehodnotí demonstraci zemědělců objektivně. Snaží se navodit dojem, že jim někdo demonstraci ukradl – a že tato demonstrace byla neúspěšná. To ale úplně neodpovídá realitě. Třebaže zatím hmatatelných výsledků zemědělci nedosáhli, rozhodně na sebe a své požadavky upozornili – a jednou akcí jejich protest nekončí, což je podstatné.
  • 4) Aby podobné demonstrace měly vyšší váhu, je potřeba, aby žádná vládou poškozená skupina obyvatel nezůstávala ve svém protestu sama. Aby lékaři a učitelé podpořili zemědělce, zemědělci lékaře a učitele – atp. Je zřejmé, že každá profesní skupina je různorodá. Je tedy třeba, aby se vyčlenili ti, kterým je zřejmé, za co demonstrují – a proti komu – a nebudou cudně klopit zrak, že si dovolili postavit se proti nekompetentnímu Fialovu kabinetu. Aby to byli lidé, kteří se nezaleknou nálepek – a bude jim jedno, s kým jsou spojováni. Je totiž logické, že každý, kdo zorganizuje nějaký protivládní protest, bude vládou a s ní spřízněnými médii dehonestován, hanoben, znectěn a pranýřován. Demonstrujícím nesmí vadit, že z nich druhá strana barikády učiní „dezoláty“. Jistě, každý má právo se od demonstrací distancovat. Pak ale ať si nikde nestěžuje, až kvůli vládní politice Petra Fialy a jeho ministrů zkrachuje.

Ad 1) Petr Fiala označil demonstraci z 19. února 2024 za proruskou, a tím prokázal, že částí našich občanů pohrdá, a neváhá o nich veřejně lhát: „To, co se má odehrávat v pondělí, je spíše akce protivládních, proruských sil.“ Není to přitom tak dlouho, kdy se na Klárově scházeli příznivci Milionu chvilek (údajně pro demokracii), a kdy tyto akce byly přímo podporovány stávajícími vládními politiky. Kromě Víta Rakušana či Petra Fialy (oba jsou členy Aspen Intitute Central Europe) se k těmto demonstracím hlásil i Marek Výborný. Ten se od června 2023 stal ministrem zemědělství, ač danému resortu vůbec nerozumí, čímž se ani netají: „Nikdy nebudu odborníkem na zemědělství.“ Tuto památnou větu pronesl ministr v rozhovoru s D. Šamanovou pro Novinky.cz 1.7.2023.

Často se v médiích setkáváme s dělením na demonstranty „dobré“, kteří si nepřejí konec Fialova kabinetu – a ty „zlé“, kteří o její pád usilují. Co tedy dělal celou dobu Minářův Milion chvilek, než že požadoval okamžitý konec vlády A. Babiše?

Čeští zemědělci důvodů k odporu proti Fialově vládě mají mnoho:

  • 1) Energetická politika Fialovy vlády je pro naše zemědělce zničující. Způsobuje jejich nekonkurenceschopnost.
  • 2) Fialova vláda podporuje dovoz levného ukrajinského obilí, které nesplňuje přísné normy Evropské unie.
  • 3) Fialova vláda se mj. zadlužuje, aby prosadila cíle politiky zvané Green Deal, která ruku v ruce s vysokými cenami energií bezpochyby způsobí krach mnohých českých zemědělců a zemědělských podniků.
  • 4) Ministr zemědělství je pro tuto funkci naprosto nekompetentní, což je bohužel v případě Fialovy vlády nikoli výjimka, ale pravidlo.

Petr Fiala upírá občanům právo na protivládní demonstrace s tím, že z nich dělá „podlidi“ a nepřátele státu. Tím ale radikalizuje většinu naší společnosti, neboť jí upírá demokratická práva.

Ad 2) Internetový prodejce potravin Rohlík stahuje ze své nabídky produkty Zdeňka Jandejska ze společnosti Rabbit.cz, a to jen proto, že dotyčný si dovolil zaštítit protesty nespokojených zemědělců.

Miliardář Tomáš Čupr, zakladatel společností Slevomat, DameJidlo.cz či Rohlik.cz a člen Aspen Institute Central Europe tento krok okomentoval s tím, že pan Jandejsek nemyslí dostatečně politicky a nectí správnou ideologii: „Chceme tímto krokem zdůraznit, že podpora, kterou poskytujeme, je založena na principech udržitelného rozvoje, férového jednání a vzájemného respektu.“

Když pan Čupr hovoří o férovém jednání a vzájemném respektu, možná by se mohl vrátit do března 2017 a zaměstnávání cizinců s polskými vízy zaměstnanými ilegálně. Policie tehdy zadržela ve skladech firmy 85 cizinců. V listopadu 2018 zasahovala cizinecká policie ve skladu firmy Rohlik.cz znovu.

Snaha ekonomicky poškodit svého oponenta není v české společnosti ničím novým. Stačí si vzpomenout na kauzu Miroslava Ševčíka a postoj České spořitelny, která Vysoké škole ekonomické v Praze naznačila, že ji bude ráda nadále sponzorovat, ale bez pana Ševčíka: „Spořitelna dlouhodobě podporuje studijní programy a studenty VŠE, nepodporujeme pana děkana Ševčíka. Plně souzníme s kroky, které v otázce dalšího setrvání děkana Ševčíka podniká rektor VŠE Petr Dvořák.“

Opět není třeba cokoli dodávat k hodnotám České spořitelny, která souzněla s Petrem Dvořákem, a nijak jí nevadilo, že dotyčný byl předsedou dozorčí rady společnosti Key Investments, kdy právě v letech 2004-2008 došlo k největším finančním manipulacím a podvodům, v níž zmíněná společnost hrála hlavní roli.

Je zde zcela nepřehlédnutelná inklinace k postihům představitelů protivládních demonstrací, což bychom měli vnímat jako trend totalitní – a tvrdě se proti němu postavit, než nabude na intenzitě.

Ad 3) Téměř po každé protivládní demonstraci, která ohrožuje „vedoucí postavení Pětistrany a vlády“, přispěchají mainstreamová média s ujištěním, že protesty byly „ukradené“ a že z nich byla fraška. Nejprve se takto mainstreamová média vyjádřila k protestu učitelů, nyní zemědělců. Je zde patrný strach. Strach, že se jako občané dokážeme sjednotit – a podpořit se navzájem. Bohužel se zatím necháme médii ovlivňovat, a ona jednota silně pokulhává.

Na druhou stranu to v naší společnosti čím dál více vře – a tento přetlak se někde projevit musí.

Poučme se tedy. Nenechme se štvát jedni proti druhým, ale osvojme si několik základních dovedností, jež nás mohou dovést ke kýženému cíli:

  • 1) Bojkot mainstreamu. Dejme najevo, že nás jeho mínění nezajímá. Ať nás nálepkuje, jak chce.
  • 2) Nekádrujme se mezi sebou. Potřebujeme jeden druhého. Jakmile se začneme, že nepůjdeme s tím či oním, zůstaneme sami. A to je přesně to, oč jde Fialově vládě – ale co nesmíme dopustit.
  • 3) Podpořme jeden druhého. Žádná demonstrace by neměla být úzkoprofilová. Ať bude demonstrovat kdokoli z nás, ostatní profese by ho měly podpořit. Jedině tak lze vytvořit adekvátní tlak pro pád Fialova kabinetu, který nás svou politikou žene do záhuby.

Na traktory

Tak dlouho se voda káže,
přitom víno pije,
až stát pozná, na dno sražen,
co je dystopie.

Tak dlouho zní plno řečí,
jak se žije skvěle.
Až ti, kteří v trusu klečí,
nesnesou to déle.

Tak dlouho zde vláda kálí
na ty, kterým vládne,
až strhne snad všechny škály.
Nemá body kladné.

Tak dlouho zní pohrdání
vlády ke všem dole.
Až ti všichni vezmou na ni
hrábě, když ne hole.

Tak dlouho jsou jedni svatí,
a ti druzí biti.
Až ti zbití ostych ztratí,
protože jsou v řiti.

Tak dlouho prý signál stačí,
až je systém chorý.
Ten, kdo nechce setbu dračí,
sedá na traktory…

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *