Mgr. Lubomír Man: Proč mladí odmítají povinnou vojenskou službu? Víte, paní Müllerová?

„Tak to se dám poddat, pane Švejk. Proč?“ „Protože chtěli, kromě jiného, též manželství pro všechny, a nemají ho“. „Vy jste se asi zbláznil, milostpane. Anebo to myslíte vážně?“

Nejde o mě, paní Müllerová, Kdybych si to myslel já, nebylo by to tak kritické, bláznovství k bláznovi patří. Ale ona si to myslí bývalá naše prezidentská kandidátka a současná kandidátka do evropského parlamentu Danuše Nerudová. A když šílenství vyšplhá až takhle vysoko, to vám říkám, je třeba vyhlásit poplach, volat policii či hasiče, osobu, která takovéto nesmysly mele, spoutat, odvézt do blázince, a tam ať si ji dají do pořádku. A ne nechat ji běhat po svobodě či dokonce ji nechat provozovat politiku.

Správně, milostpane. A kde vůbec a kdy, nebo proč tu pitomost řekla?

V jakési diskusi potom, co generál a náčelník generálního štábu Řehka a de facto další postižený, začal blouznit řečmi o návratu povinné vojny u nás, a prezident Pavel k tématu přidal odvody administrativní.

A co zas má být tohle, pane Švejk?

Jakýsi předstupeň k odvodům, které jsou natvrdo, paní domácí. Armáda si při nich pořizuje informace o odvedenci a v případě války ho přidělí na pozici podle jeho kvalit. Ale jde spíš o to psychicky člověka na vojnu připravit. No a když tenhle administrativní odvod srovnáte s mírem a svobodou, je to něco, jako když budoucímu oběšenci podáte poslední cigaretu. Nebo mu dáte vypít posledního frťana.

No a co ostatní naši politici, pane Švejk? Angažuje se v tomhle blázinci ještě někdo další?

Jistě, poslanec Zdechovský z KDU ČSL. Ten totiž, podle pravdy, celou tuhle diskuzi rozpoutal, když prohlásil, že ho fascinuje, kolik rozruchu se kolem administrativních odvodů vede. Že žít v bezpečí to prý chceme, ale nikdo se na jeho zabezpečení podílet nechce.

Inu každý máme na zabezpečení bezpečí jiný názor, že milostpane. A někdy vás trkne, z jak nečekané strany ten jiný názor přijde. Mě třeba zafascinoval nejvyšší britský generál, jehož neanglické jméno jsem si, bohužel, nezapamatovala, když včera prohlásil, že Británie v žádném případě odvody nechystá.

Ať žije! A rozum s ním!

Příspěvek byl publikován v rubrice Politika, Rozhovory se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *