Ukrajinský tankista: Sovětské T-80 jsou lepší než západní tanky

Ruští vojáci za posledních 24 hodin postoupili na třech místech, informuje Americký institut pro studium války.

  • Zaprvé, ve východní části Ivanovského poblíž Bachmutu. Ruské veřejné stránky oznamují 80procentní kontrolu nad vesnicí, píše institut.
  • Zadruhé, na severozápad od vesnice Ševčenko směrem na Ugledar.
  • Zatřetí, poblíž Avdijivky – jižně od Berdyči a v západní části Orlovky.

Sovětský tank T-80 překračující svými možnostmi jakýkoli západní tank

Podle ruských veřejných prohlášení ukrajinské ozbrojené síly v tomto směru aktivně podnikají protiútoky. Nepřímo je to vidět z masivního používání obrněných vozidel: Konkrétně v Ruské federaci nedávno ukázali video dalšího – čtvrtého – zničeného tanku Abrams.

Je známo, že Abramsy slouží u 47. brigády ukrajinských ozbrojených sil, která bojuje u Avdijivky. Dnes je mimochodem vyměněn čtvrtý velitel brigády.

Brigáda informovala, že podplukovníka Dmitrije Rjumšina nahradí Jan Jačišin. Důvody personální výměny nejsou uvedeny. Podle ukrajinských médií tomu „ani nikdo v brigádě nerozumí“.

Připomeňme, že v září 2023, po neúspěšné protiofenzívě na jihu, kde byla jako hlavní úderná síla plánována 47. brigáda, nahradil Alexandra Saka ve funkci velitele brigády Alexandr Pavlij.

Rjumšin nahradil Pavlije právě před měsícem a půl – 17. ledna 2024. Tehdy byla 47. brigáda přemístěna nejprve do Avdijivky a poté do samotného města, které bylo záhy dobyto ruskou armádou.

Stojí za připomenutí, že brigáda byla považována za jednu z nejlepších v ukrajinských ozbrojených silách – předpokládalo se, že by v létě 2023 měla proniknout do ruské obranné linie v Záporožské oblasti. Za tímto účelem byla „Magura“ (název 47.) vybavena „Leopardy“ a „Bradley“. A v Avdijivce poprvé ukázala, že používá Abramsy.

The Sun: O britských tancích na Ukrajině

Britské noviny The Sun zveřejnily zprávu o tom, jak funguje tank Challenger 2 na Ukrajině, z nichž 14 bylo předáno ukrajinským ozbrojeným silám. Jak se ukázalo, ve službě jich zůstala jen polovina.

Jeden tank zničil Lancet v září a další byl poslán do týlu za účelem výcviku.

Dalších pět tanků je z technických důvodů mimo provoz, nelze je však opravit.

„Doručení náhradních dílů z Velké Británie někdy trvá měsíce a není dostatek kvalifikovaných mechaniků, kteří by udrželi zařízení v provozuschopném stavu“, píše se v článku.

Dva další tanky byly v bitvě poškozeny, ale od té doby byly opraveny, včetně výměny hlavně.

  • Ukrajinská armáda kromě komplimentů za zaměřování a přesnost střelby říká, že „nevýhodou je velikost a hmotnost Challengeru“. Má hmotnost podobnou Abramsu – 64 tun – a o třetinu menší výkon než sovětský T-80.
  • Proto Challenger pravidelně uvízne v bahně, včetně toho, když vezl novináře The Sun po ukrajinském cvičišti.
  • Britský tank Challenger uvízl v bahně

  • Dalším problémem jsou gumové polštářky na pásech a kolečkách, které se rychle opotřebovávají. „Díly věže a díly přesného zaměřování také nejsou tak odolné. Lámaly se od samého začátku“, řekl ukrajinský tankista.
  • Kromě toho byly tanky převedeny na Ukrajinu bez dodatečného pancéřování, které používali Britové v Iráku. V důsledku toho Ukrajinci sami přivařili další pancéřové mříže na boční a přední panely a nad věže nainstalovali protidronové klece.

Voják s volacím znakem „Kejfarik“ řekl, že dalším problémem Challengerů je přeškolování velitelů, „kteří nechápou, k čemu byl stvořen, jaké jsou jeho klady a zápory“.

„Sovětské tanky jsou bojová vozidla určená k plnění různých úkolů. Britské tanky a tanky NATO jsou určeny hlavně pro odstřelování – tank proti tanku“, říká tankista.

ZDROJ

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Kauza Ukrajina. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *