Ing. Jiří Paroubek: Blíží se drtivé vítězství hnutí ANO ve volbách?

Podle průzkumu volebních preferencí agentury Kantar CZ hnutí ANO stále posiluje. Jeho podpora v měsíci únoru dosáhla již 38,5 % hlasů respondentů. To je až překvapivý vývoj, když hnutí překonalo magickou hranici 35 %.

Důvody lze hledat jednak v naprosto šílené, sebezničující a hloupé politice vlády a celé koalice (s výjimkou Pirátů, kteří sedí pěkně v závětří a moc nevystrkují hlavu, i když blábolí rovněž velké hlouposti), ale také v tom, že šéf hnutí ANO, A. Babiš, změnil v posledních týdnech svou rétoriku. Vyostřil ji a nebojí se mluvit jazykem těch sil, které ve společnosti byly a stále ještě jsou na ošklivci. A. Babiš tak mluví o míru a dokázal to, že během posledních týdnů se pod prapory hnutí ANO hrnou noví stoupenci, kteří dosud podporovali jiné strany. Část voličů mu přichází od SPD. To jsou ti, kdo prostě milují ostrou rétoriku.

Část zřejmě přichází i od vládních stran. A z velké části vysává A. Babiš elektorát dalších, menších neparlamentních stran (KSČM a SOCDEM).

Pokud jde o dosavadní vládní strany. V součtu jejich volebních preferencí za únor by A. Babiš, tedy pouze jediné hnutí ANO, mělo zhruba stejné volební preference jako v souhrnu všech pět koaličních stran. To vypadá po příštích volbách do sněmovny buď na minoritní vládu hnutí ANO anebo vládu koaliční, složenou z hnutí ANO a SPD.

Kolaps levice?

Vedení SOCDEM i KSČM jsem velice varoval již před rokem, aby se nepokoušela jít do jakýchkoliv příštích voleb celostátního charakteru samostatně. Předpokládal jsem, že hnutí ANO bude sílit a bude dříve nebo později odčerpávat hlasy nespokojených voličů menším politickým formacím. Teď je to tady. Evropské volby, tedy první volby, které zanedlouho přijdou ze seriálu několika volebních klání v příštím roce a půl, jež budou následovat, mohou přinést trochu zkreslený volební výsledek. Neboť se očekává v těchto volbách nižší volební účast, nežli v jakémkoliv jiném typu voleb s výjimkou druhého kola voleb do Senátu. Ale obávám se, že pokud jde o volby do poslanecké sněmovny, mohly by volební výsledky vypadat opravdu zhruba tak, jak to predikuje Kantar CZ:

  • úplná katastrofa pro pět koaličních stran
  • ohromující vítězství hnutí ANO
  • zhruba desetina hlasů pro SPD
  • vymazání tradiční politické levice – SOCDEM a KSČM – z politické mapy země

Nepočítám s tím, že by obě levicové strany byly schopny reflexe. Zejména si nemyslím, že je reflexe schopna SOCDEM se Šmardou a Bartovým vlivem. A KSČM se ještě může rozhodnout, zda chce skutečně podstoupit volební armagedon v červnových volbách do EP anebo zkusit ještě nějakou změnu. Asi by to bylo rozumnější, než se opájet tím, že „my přece máme jiné a lepší průzkumy veřejného mínění“. Konec konců, podobnou cestou vysvětlování, že na tom není pětikoalice tak špatně, pokud jde o volební preference, jde i Petr Fiala… A v zákulisí už pracují někteří na jeho politickém konci (s pravicí spřátelená média stále rozvíjejí kauzu „záložna“) a výměně premiéra tak rok před volbami do sněmovny. Tedy po neúspěchu v krajských a senátních volbách.

Příspěvek byl publikován v rubrice ►DŮLEŽITÉ, Analytika, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *