PhDr. Marie Neudorflová, Ph.D.: Demonstrace na Václavském náměstí v upomínku německé okupace českých zemí 1939

Dnes, 15. března 2024,  vzpomínáme na jeden z nejtragičtějších dnů v naší historii, začátek sedmileté kruté okupace Československa Německem v roce 1939. Jejím cílem bylo zmocnit se území republiky, nechat vyhladovět český národ, případně část poněmčit nebo vystěhovat na dálný východ.

Hlavním dočasným účelem bylo využití českého národa k vojenským potřebám Německa, které plánovalo loupežný výboj proti Sovětskému svazu ve své zvrhlé víře v rasovou superioritu Němců a jejich právo na větší životní prostor. Výsledkem bylo 360 tisíc umučených a popravených Čechů, včetně židů a přes 20 miliónů padlých sovětských vojáků a občanů v bojích s Němci.

Jejich zásluhy o svobodu evropských zemí se dnes překrucují a snižují. V nacistické ideologii byly slovanské národy méněcennou rasou v podstatě nehodnou existence. Pohrdání a neschopnost respektu velkých národů k menším a slabším, se táhne jak červená niť západní civilizací a má své specifické formy i v současnosti.

Datum 15. března by nám měl být poučením, že hájit naše legitimní zájmy a potřeby je především na našich bedrech.

Podobně jako je naší povinností, hájit a bránit vše, co nám generace našich předků kulturně, sociálně a politicky zanechaly jako cenné výsledky své práce a úsilí směřujících ke svobodě a k pozvednutí úrovně českého a slovenského národa. Toto dědictví by mělo být základem výuky historie ve školách. Nikomu by nemělo být dovoleno jít do politiky, kdo nepřečetl důkladně alespoň tři podstatné spisy T.G. Masaryka.

Poučení se ze zkušeností a navazování na pozitivní stránky historie je jediná spolehlivá cesta ke zdravému seberespektu národa, k pochopení toho, co jsou jeho skutečné zájmy a potřeby k odvaze bránit je proti nebezpečným tlakům nejen pro úroveň národa, ale přímo pro jeho důstojnou existenci. V poslední době je často slyšet názor, že současná naše situace v určitých aspektech připomíná situaci v roce 1939. Naší hlavní obranou musí být semknutí se na základě důležitých znalostí a pozitivních mravních hodnot a hledání cest i statečnost jak naši důstojnou existenci veřejně hájit proti nepříznivým tlakům doma i zvenčí všude tam, kde to je potřeba. Přeji vám hodně odvahy, vytrvalosti a lásky k vlastnímu národu.

Příspěvek byl publikován v rubrice Dějiny a současnost se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *