SMUTNÉ 85. VÝROČÍ OKUPACE ČESKOSLOVENSKA V ROCE 1939

Řekli jsme NE! Podpoře války a novému „Drang nach osten“

Na základě návrhu přítele Mgr. Marka Adama, místopředsedy Jč KV KSČM a vedoucího Sekce strážců míru při Okresní radě KČP Dr. Edvarda Beneše Táborsko, jsme v Táboře v pátek 15.3.2024 od 16 hodin uskutečnili pietní veřejné shromáždění k připomenutí tragického výročí okupace Německem, ztráty suverenity a svobody Československa.

Pietu připravily a uskutečnily dva zapsané spolky, MY, LIDÉ a Klub českého pohraničí za podpory OV KSČM v Táboře. Dostavil se mezi nás vlastenec Stanislav Vodsloň, účastník Pražského a Květnového povstání českého lidu v hlavním městě Praze a člen OV ČSBS v Táboře. Sešli jsme se na symbolickém místě v Táboře, Pražském sídlišti na třídě kpt. Otakara Jaroše před pomníkem Lidické růže a bohatě jsme naplnili plánovaný program. Viditelná a velmi povzbudivá byla účast na pietě našich spojenců z Českých Budějovic. Byl na ni zastoupen Klub českého pohraničí Jakuba Kubaty Českobudějovicko a okolí, jehož někteří členové jsou současně členy spolku Národní domobrany, a ti se dostavili ve slušivých polních uniformách. Na místě piety rozmístili prapory Klubu českého pohraničí Jihočeského kraje a klubu Jakuba Kubaty. Měli sebou také státní vlajku ČR. Přítel Bc. Jan Fabián, člen KČP z Českých Budějovic současně zastupoval Jihočeský KV ČSBS, vedení krajské organizace politické strany ČSNS v Českých Budějovicích a její Národně sociální klub 1897.

MUDr. Kateřina Jirousová

Všechny přítomné potěšila účast přítelkyně MUDr. Kateřiny Jirousové, členky KČP ze Soběslavi a zastupitelky města Soběslav s dvěma malými dětmi. MUDr. Kateřina Jirousová v letošních volbách kandiduje do Evropského parlamentu v koalici KSČM, SD-SN, ČSNS a osobností o názvu STAČILO! V krajských volbách působí ve funkci vedoucí kandidátky levicového politického uskupení.

Táborští komunisté byli zastoupeni početnou delegací občanů v čele s Ing. Antonínem Liškou, místopředsedou OV KSČM Tábor, což organizátory piety velmi potěšilo. Přišli také občané, vlastenci, někteří s malými dětmi, kterým není lhostejné zapomínání na tehdejší tragické události. Po fanfáře přítele Fabiána na dudech byla zahrána a mnohými účastníky zazpívána Československá hymna. Byly položeny květiny k Lidické růži.

Větší část piety se zahájením u pomníku Lidické růže byla věnována připomenutí si této, v dějinách státu tragické doby a co z toho je poučné pro dnešní dobu. To se objevovalo ve vystoupeních hlavních řečníků, kterými byli Mgr. Marek Adam s hlavním projevem. Po něm za nepřítomného Mgr. Jana Macha, historika z Veselí nad Lužnicí, který se omluvil z naléhavých osobních důvodů, přečetl větší část jeho vystoupení přítel Ing. Zdeněk Trippé, člen KČP z Tábora. Ten ukázal na jistou podobnost v typickém chování určitých sociálních skupin v době krizí. Současně poukázal na neudržitelnost srovnání německé okupace s událostmi v roce 1968 a pozdější dobou.

Právě citací toho, jak se chovala okupační moc v době „Protektorátu Čechy a Morava“ s dobou po roce 1968 byla objasněna historická neudržitelnost srovnání, které je nyní účelově zkreslováno v rámci tak typického „přepisování dějin“, s kterým přítomní občané zásadně nesouhlasili. Projev historika Mgr. Jana Macha bude celý uveřejněn v jiné části stránek KČP.

Následovala procházka alejí parkem Na Popravišti s pěti zastaveními u pomníků Lidice, Ležáky, Terezín, Javoříčko a Mnich. Součástí procházky byla hra na dudy, kladení kytic k pěti pomníkům připomínajícím největší tragédie německé okupace.

U pomníků přednesli krátké projevy: MUDr. Kateřina Jirousová – pomník Lidice, Mgr. Marek Adam – pomník Ležáky, Ing. Antonín Liška – pomník Terezín, Ing. Zdeněk Trippé – pomníky Javoříčko a Mnich. Poté jsme se opět společnou procházkou přemístili k pomníku Na Popravišti, kde za podobného scénáře byly nejprve položeny kytice k pomníku, někteří přítomní, např. Mgr. Marek Adam a Ing. Zdeněk Trippé, zde stručně vystoupili a připomenuli tehdejší tragické události, které byly ukončeny až osvobozením Československa Rudou armádou a jejími západními Spojenci.

Plukovník Stanislav Vodsloň (vpravo)

Zde k velkému překvapení přítomných vystoupil s dojemnou řečí pan Stanislav Vodsloň, účastník Pražského a Květnového povstání českého lidu, který zavzpomínal na boje na barikádě se zuřícími jednotkami esesáků v hlavním mstě Praze. Osobně s nimi na barikádě bojoval jako 15-ti letý kluk, který to naštěstí přežil, ale jeho kamarád nikoliv.

Na závěr piety byla na dudy zahrána píseň „Už z hor zní zvon“ a byly pořizovány na památku společné fotografie.

Poté jsme se za reprodukce Husitského chorálu, hymny Klubu českého pohraničí, postupně rozešli. Jako vždy, dobří přátelé zašli do blízké restaurace na besedu spojenou s občerstvením. Bylo provedeno neformální vyhodnocení piety, ale hlavně byly předběžně uzavírány dohody a předsevzetí, jak dál. Dohodli jsme se na oslavě osvobození, kterou letos uskutečníme v krajském městě České Budějovice na důstojném místě.

Velké poděkování si zaslouží přítelkyně Světlana Šatná z KČP Tábor, která ač ne v zcela dobrém zdravotním stavu, byla nachlazena, vše obětavě natočila na videa, která budou postupně publikována.

Autor: Zdeněk Trippé
Fotografie: Dušan Sigmund a František Ferenčík
Všichni Klub českého pohraničí Tábor a České Budějovice


Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Dějiny a současnost se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *