Erik Best: Kodex sekty

Náboženství, kulty a sekty si obvykle tvoří přikázání, pravidla nebo kodexy chování, kterými usměrňují počínání svých učedníků. Kodex scientologa například obsahuje 20 pokynů pro „boj za lidská práva a spravedlnost prostřednictvím sociální reformy“.

Koalice vedená Petrem Fialou schválila svůj vlastní kodex 19. března v Poslanecké sněmovně.

Klade důraz na jednotnou zahraniční a bezpečnostní politiku, odmítá zpochybňování upozorňování bezpečnostních složek státu na bezpečnostní hrozby a vyzývá politické i nepolitické aktéry, aby nepodporovali válečnou propagandu ruského teroristického režimu.

To ponechává jen malý prostor pro seriózní analýzy, a tak by bývalému ministrovi zahraničních věcí Cyrilu Svobodovi (KDU-ČSL) mohlo nyní hrozit vyloučení ze sekty. Co se ale stane, když samotní členové Fialovy administrativy začnou o Ukrajině přemýšlet mimo povolený rámec, jak to ministr zahraničí Jan Lipavský a poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar mají občas ve zvyku? Začnou se takoví volnomyšlenkáři se sektou rozcházet, anebo se jenom kodex přepíše?

O autorovi podrobněji ZDE

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Analytika, Glosy se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *