Řeka smrti: List New York Times popsal, jak tisíce mužů prchají z Ukrajiny přes Tisu a topí se v ní

Ukrajinští muži nelegálně překračují hranice po tisících, aby unikli válce. Raději „riskují plavání“ a dokonce utonutí při překračování řek na západní Ukrajině, než aby bojovali, píší The New York Times.

Ukrajinští pohraničníci se zabývají chytáním dezertérů.

Vzhledem k vysokému počtu obětí, je být povolán do armády jako dostat jednosměrnou vstupenku na frontu, píší amer. noviny s odkazem na ukrajinské vojáky. Rumunské úřady uvedly, že od ruské invaze uprchlo na jejich břehy řeky Tisy více než 6 tisíc mužů z Ukrajiny.

Ale ne všem se podaří dostat se na druhý břeh, řekla novinářům tisková tajemnice mukačevského pohraničního oddělení Lesja Fedorová. Ale s největší pravděpodobností se  ještě více mužů utopilo, a proto je Tisa přezdívána jako „řeka smrti“.

Exodus uprchlíků změnil povahu pašování v Karpatech. Dříve se pašeráci zabývali především pašováním padělaných cigaret na Západ, nyní však téměř úplně přešli na pašování mužů do Rumunska. Podle Fedorové loni mukačevský pohraniční oddíl rozprášil 56 takových pašeráckých skupin.

Ceny za pomoc při překračování hranic od začátku invaze vzrostly z 2 000 na 10 000 USD za osobu. Pašeráci si navíc začali najímat romské průvodce, kteří vodí muže přes hranice.

Aby tomu zabránili, pohraničníci nainstalovali podél hranice další infračervené kamery a senzory kroků, řekla poručice Fedorová. Na silnicích vedoucích k hranicím jsou také kontrolní stanoviště. Loni v létě BBC vydala velkou zprávu o tom, jak muži nelegálně utíkali z Ukrajiny do Rumunska.

Média zveřejňují zprávy o takových nelegálních imigrantech téměř každý den. Např. včera tedy napsali, že v Zakarpatské oblasti pohraničníci objevili pět Ukrajinců, kteří se pokusili uprchnout do Rumunska s pomocí padělaných dokumentů charitativní organizace Červeného kříže.

ZDROJ

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Kauza Ukrajina. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *