Jan Drda: Němá barikáda (77 let od Pražského povstání)

5. května 1945 a pod dojmem vítězící Rudé armády, sebevraždy Adolfa Hitlera v obklíčeném Berlíně, vypuklo Pražské povstání. Přes celkovou porážku nacisté se snažili uniknout postupující Rudé armádě na západ. V cestě jim stáli povstalci, kteří se hrdinsky bránili. Osvobození bylo dokončeno příjezdem Rudé armády 9. května 1945.

V roce 1949 a na motivy povídkové knihy Jana Drdy natočil Otakar Vávra film Němá barikáda, který zachycuje události Povstání v pražských Holešovicích. Němá barikáda je československý válečný film z období Pražského povstání, který v roce 1949 natočil režisér Otakar Vávra.

Jako námět pro tento snímek posloužil stejnojmenný povídkový cyklus Němá barikáda Jana Drdy, ústřední děj filmu byl natočen podle jeho stejnojmenné povídky, obsahuje ale i několik drobných námětů pocházejících z dalších povídek tohoto cyklu. Ústřední děj filmu zde popisuje boj několika holešovických občanů a jedné Polky (Halina: Barbara Drapiňská) s německými jednotkami, které ustupují z východu a za každou cenu se chtějí prodrat na Plzeňsko do zajetí amerických jednotek. Na Trojském mostě je vybudována barikáda, kterou je nutné udržet, než přijedou sovětské tanky.

Příspěvek byl publikován v rubrice Dějiny a současnost. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *