Republikánský senátor Dr. Randal Paul zablokoval Ukrajině pomoc ve výši 40 miliard dolarů. Kritizuje intervence USA v zahraničí

Americký národní hrdina

Člen amerického Senátu Dr. Rand Paul z Kentucky zablokoval schválení vojenské a ekonomické pomoci Ukrajině ve výši 40 miliard dolarů. Informuje o tom agentura AP.

K pokračování senátního projednávání balíčku pomoci byl nutný jednomyslný souhlas senátorů. Čtyřicetimiliardová pomoc Ukrajině má podporu demokratického prezidenta Joea Bidena a vedení demokratické i republikánské strany. Navzdory Paulovu kroku však AP očekává, že balíček pomoci pro Ukrajinu schválí zřejmě příští týden.

Dr. Rand Paul je libertarián a častý kritik intervencí Spojených států v zahraničí. V souvislosti s pomocí Ukrajině navrhl klauzuli vyžadující dohled nad účelem vynakládání těchto prostředků. Demokraté však spolu s Paulovým kolegou z Kentucky a vůdcem republikánské menšiny v Senátu Mitchem Mcconnellem s pozměňovacím návrhem nesouhlasí a navrhují, aby se o něm hlasovalo. Očekává se, že Senát Pavlův návrh v hlasování zamítne.

Paul tvrdí, že balíček pomoci pro Ukrajinu je větší, než USA vynakládají na mnoho domácích rozpočtových cílů, je srovnatelný s ruským celoročním vojenským rozpočtem a zhorší deficit federálního rozpočtu i inflaci.

Podobný dohled nad účelem vynakládání finanční pomoci USA existuje ve vztahu k Afghánistánu. Demokraté však tvrdí, že pokud by stejný úředník dohlížel na účelnost vynakládání finanční pomoci Ukrajině, prodloužilo by to jeho funkční období, takže by Biden nemohl jmenovat vlastního kandidáta. Demokraté také obvinili Pavla, že nechce Ukrajině pomoci.

Sněmovna reprezentantů schválila balíček pomoci ve středu hlasováním 368 ku 57. Před dvěma týdny Biden požádal Kongres, aby schválil dalších 33 miliard dolarů na pomoc Ukrajině, kongresmani se ale rozhodli balíček navýšit.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Kauza Ukrajina se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *