Vortex: Revoluční typ tiché větrné elektrárny bez vrtule (video!)

Tato zpráva pochází z r. 2015,
od té doby je ticho po pěšině. Proč?

Větrná elektrárna, která se obejde bez listů rotoru, turbíny a celého masivního pylonu? David Yáńez, zakladatel španělské společnosti Vortex, vidí cestu v oscilacích a vibračním chvění malých stébelnatých zařízeních, elektráren Vortex Bladeless (ZDROJ).

Elektrárna Vortex Bladeless pro rodinný dům o výkonu 4 kW.

Jde to i bez listů rotoru.
Na jednotku plochy se jich také vejde mnohem větší množství.

Inspirací k mimořádně zajímavému prototypu byla španělským vynálezcům doslova katastrofa.

I když to zní zvláštně, historické záběry ze dne 7.11.1940, kdy zmíněné rezonanční chvění rozhoupalo pevnou strukturu mostu Tacoma Narrows v Pugetově zálivu a způsobilo jeho demolici, přivedlo Yáńeze a jeho kolegy k myšlence na funkční alternativu pro větrné elektrárny:

Vortex efekt v každodenním životě! Vortex efekt zaznamenaný na dálnici na sloupech veřejného osvětlení – prostě rezonance v praxi:

Začali tedy pracovat na modelu „stébla“ kónického tvaru, které připojeno v nejužším bodě k pevnému povrchu generuje svými oscilacemi energii. Záhy byl na světě první prototyp, který má v průměru 40 centimetrů.

Všechno je to otázka měřítka, říká Yáńez. Bezlisté jednotky Vortex dokáží energii spolehlivě generovat už při rychlosti větru okolo 1,5-1,8 m/s. Nemusí být zdaleka tak velké, jako rotorové větrné elektrárny. A na jednotku plochy jich můžete instalovat mnohem větší množství.

Klikněte na obrázku pro animaci.

Jak potvrzují i jeho kolegové, výroba je v závislosti na užitém designu o 47-53 % levnější než u stejně výkonných modelů rotorových větrných elektráren, a náklady na údržbu a provoz padají až o 80 %.

A aby toho nebylo málo, z hlediska vynaložené výrobní energie si Vortex Bladeless stojí o 40 % lépe. A na rozdíl od klasických větrných elektráren je tu i velmi nízké riziko kolizí s prolétávajícími ptáky.

Zařízení Vortex využívá stejného principu jako alternátor v autě, tedy elektromagnetické indukce. Ve své technické podstatě je tedy mnohem jednodušší (a méně poruchové), než zařízení rotorové větrné elektrárny.

V současnosti tým Vortex testuje 12,5 metrů vysoké „stéblo“, které je schopné generovat 4 kW el. výkonu. Jako takové by našlo využití pro rezidenční i provozní výstavbu, stejně jako v izolovaných a nepřístupných oblastech.

Jsou i plány na masivní jednotky, schopné generovat 1 MW+, ale zatím je to jen ve fázi přípravy, říká Yáńez. Společnost Vortex zatím posbírala od investorů a z dotačních titulů na 1,1 miliónu eur, a připravuje uvedení 4 kW jednotky na trh v průběhu tohoto roku.

Od času 5 min 35 sec:

ZDROJ

Příspěvek byl publikován v rubrice ►DŮLEŽITÉ, Aktuality, Ekonomika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

2 komentáře: Vortex: Revoluční typ tiché větrné elektrárny bez vrtule (video!)

  1. Josef Švihla napsal:

    Pokud by se to skutečně osvědčilo a začalo se to vyrábět a bylo by to v rozumné cenové hladině, bylo by to řešení v této době a bylo by to dobré i pro výrobce.

    • Admin napsal:

      Pane Švihla, zdravím Vás!

      Přesně tak. Výrobní i provozní náklady této rezonanční technologie jsou oproti turbínové technologii násobně nižší. A nejen to! Navíc, rezonující tyče těchto principiálně zcela nových větrných generátorů elektřiny jsou tiché, zabírají v půdorysu i bokorysu mnohem menší plochu než vrtulové generátory. I životnost je vyšší.

      Nelze opomenout i to, že tyto generátory nezabíjejí ptáky a takřka nestíní okolí. Teď jde jen o to, KDO tuto vysoce pokrokovou technologii protlačí, aby došlo k masové realizaci!

      O tomto byla celá řada objevů a vynálezů již v dobách minulých, jenže, jak víme nejen my dva, kdo má peníze, určuje společenská pravidla. A to je ta tragédie.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *