Stručná poznámka k volbám

Když byl před 5 lety podruhé zvolen Miloš Zeman, někteří moudří a prozíraví lidé upozorňovali, že máme několik málo let na to, abychom vybrali silného kandidáta, který by byl protiváhou všem těm Fischerům, Hilšerům a Drahošům a včas se mohl připravit na tento náročný duel.

Jinak se můžeme dočkat těžkého zklamání a takového prezidenta, jaký by nás ani ve zlém snu nenapadl.  A proto bychom neměli zbytečně meškat.

Žel ono se v plné nahotě ukázalo, že ten čas byl skutečně prohospodařen. Ta druhá strana, která má ve svých rukou prostředky k masivní propagandě a ovládá většinu složek výkonné moci, se naopak dobře připravila. Zvolili podobnou taktiku jako proti Zemanovi. Nasadili několik kandidátů masivně podporovaných hlavními sdělovadly. Českou Čaputovou, několik osob tzv. do počtu, aby mohli taktizovat před 2. kolem a nyní místo nevýrazného pana profesora bez chuti a bez zápachu těžký kalibr v podobě generála, byť vlastně podobného v mnoha směrech jako byl Drahoš.

Taktéž marketingově vytvořená figura co dostala masivní finanční a mediální podporu a předem připravený scénář pro diskuse. Taktika zatím vychází téměř dokonale. Vlastenecká strana doplácí na malicherné spory.

Několik výrazných kandidátů se do volby nakonec vůbec nedostalo nebo to sami vzdali ing. Vitásková, gen. Blaško i Dr. Skála. Výsledek zatím dle očekávání. Ano, část voličů Jaroslava Bašty volila raději pro jistotu hned napoprvé Andreje Babiše.

Neutroufám si odhadnout konečný výsledek. Andrej Babiš zklamal tím, že nezvedl výrazně některá aktuální témata a nedokázal k nim nic zásadního sdělit pro vyburcování dosud pasivních voličů. Zklamal mě i jeho postoj k Dr. Skálovi, který s ním před týdnem vedl velmi férový rozhovor.

Známý sociolog Dr. Petr Hampl po 1. kole napsal, že pokud se nic zásadního nestane, generál nové studené války může dostat až o milión hlasů více a že takto výrazný rozdíl vůbec není utopií ale může být reálným výsledkem dobré organizace a disciplíny oné druhé strany, která tím jen dovrší svou moc dosazením svého člověka na Hrad.

Podařilo se jim zásadně ovlivnit významnou část mladé nezkušené generace, asi nestačí tomu čelit tím, že přemluvíme aspoň někoho v rodině nebo mezi známými, aby volil menší zlo. To nemusí stačit, jenže vlastně už nic jiného nezbývá. Jedním z hlavních poražených těchto voleb bude zřejmě i SPD, která svou roli tentokrát nezvládla. Dalo by se to ještě rozebírat i z jiných stran, ale už bylo myslím řečeno téměř vše.

MP

Příspěvek byl publikován v rubrice ►DŮLEŽITÉ, Analytika, Politika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *