PhDr. Josef Albrecht: Ještě k volbám prezidenta

O prezidentských volbách toho bylo napsáno mnoho a myslel jsem si, že už bude pokoj od těch různých vítězných provolání, jak přesvědčivě vysloužilý generál zvítězil nad panem Babišem. Novináři uvádějí, že zmíněný generál Pavel dostal 3,4 miliónu hlasů, což je nejsilnější mandát přímo voleného prezidenta.

Nechci ve své úvaze polemizovat, zda došlo k pochybením při sčítání hlasů, ale oznámení výsledků voleb po několika minutách po uzavření volebních místností a sečtení hlasů v několika menších obcích mnoho důvěryhodnosti neskýtá. (Pozn. Naší Pravdy: podrobněji ZDE)

Sociolog Petr Hampl se po výsledcích prvního kola prezidentských voleb vyjádřil (ZDE), že Babiš musí přistoupit k velmi riskantní strategii, jinak generál vyhraje o milión hlasů. Zdůraznil, že nerozhodnou ani otázky mezinárodní, ani ekonomické, ani sociální – rozhodne rozdělení společnosti, rozhodne, jak početný je který tábor a jak je motivovaný. Vyjádřil obavu, že tohle už je rozhodnuté a můžeme čekat generálovo vítězství o milión hlasů.

Pan Babiš a jeho volební štáb musel mít podrobné informace, jaká je a hlavně jaká bude situace při konání druhého kola voleb. V jednom ze svých vystoupení uvedl, že dobře věděl, jak volba ve druhém kole dopadne a že nemá šanci vyhrát.

Dovolím si tvrdit, že určitě nepočítal s takovým velkým rozdílem. Nevím, jestli se našel někdo v tom jeho realizačním týmu, kdo by mu poradil odstoupit a do druhého kola již nekandidovat. Důvodů k odstoupení měl mnoho – vyhrožování smrtí jemu i jeho manželce atd. Namísto riskantní strategie, kterou nepoužil, by nastoupila taktika a to velké, drtivé vítězství generála, by se nekonalo.

Zůstala by pouze čísla z prvního kola a tam ten rozdíl byl naprosto zanedbatelný. Bylo by jistě zajímavé, jak by dopadly po jeho odstoupení volby druhého kola mezi generálem a další v pořadí, tedy „pohlednou a mladou“ kandidátkou.

Říká se, že po boji je každý chytrý a generál – nechci dělat chytrého a ani nechci být generál, pouze jsem uvažoval o tom, že měl pan Babiš možnost to těm nahnědlým ovcím trošku znesnadnit. Skončilo to bohužel tak, že dav fašizujících aktivistů je velmi povzbuzen a podle slov sociologa Petra Hampla to bude mandát pro likvidaci posledních českých firem, české měny a taky mandát pro posílání českých kluků tam, kde Američané nebudou mít chuť umírat.

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Politika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *